1 ile 30 arası toplam 79 sonuç

Konu: FM'de Ülkeler Arasında ki Büyük Fark Neden Kaynaklanıyor, Biz Ne Yapmalıyız

Hybrid View

Nesil
    2003

Not: 2009/10 sezonunda UEFA kupasini kazandim..

Kadrom:
    Luis Martinez
    Aykut Ercetin
    Firat Kocaoglu

Ugur Ucar
    Sabri Sarioglu
    Emre Gungor
    Gokhan Zan
    Servet Cetin
    Semih Kaya
    Rigobert Song
    Volkan Yaman
    Hakan Balta

Tobias Lindeorth
    Mehmet Topal
    Lars Strand (18 yasinda Norvecli genc, butun sezon 3 mac oynadi)
    Baris Ozbek
    Arda Turan
    Aydin Yilmaz
    Lincoln
    Dario Conca (Arjantin'den, Lincoln'un yedegi)

Burak Yilmaz
    Mehmet Yildiz
    Mehmet Batdal
    Serkan Calik
    Ozgurcan Ozcan

Tek yaptigim hile, her mactan once rakibimi yaklasik 15-20 dakika incelemem ve ona gore taktik hazirlamam.

Sampiyonlar Liginde grubumda Lyon ve Roma'nin ardindan 8 puan ile 3. oldum. Sirayla Levski, Udinese, Portsmouth, Feyenoord ve CSKA Moskova'yi yendim.

Sampiyonlar ligi tabii daha zor. Ancak Sampiyonlar liginde oynayip buyuk basarilar getierecek kac Turk oyuncu sayabilirsiniz acaba? Amaciniz eger Turk oyuncularla sampiyonlar liginde basarili olmaksa, ve bunu hemen 1-2 yil icinde yapmaksa zaten hayal goruyorsunuz. Bir yerde bir yabanci takim sizi alt eder.

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul-Exeter

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Not: 2009/10 sezonunda UEFA kupasini kazandim..

Sampiyonlar Liginde grubumda Lyon ve Roma'nin ardindan 8 puan ile 3. oldum. Sirayla Levski, Udinese, Portsmouth, Feyenoord ve CSKA Moskova'yi yendim.
    Abi pardon da senin becerinin olduğu kadar nispeten kolay takımlarla oynamanın verdiği bir fırsatta var bence UEFA'yı kazanmanda... bu saydığın takımların hangisi (UEFA'da oynadıkların) Avrupa'nın eliti...

Ben bi de şamp. ligini Türk oyuncularla kazanmak değil ama en azından belki bi yarı final görmek olabilir diye düşünüyorum ama bu şartlarda namümkün gs kapısına kadar geldi, şu an fener'in hala şansı var yarı final için bence...
    Abi ayrıca dediğim gibi Arjantin Brezilya liglerine tamam dersek bile Konya kalecisi Kahriman'ın PA 155 Hakan Yakın'ın 160 (Ve ligi domine eden oyuncuo olabiliyor) İsrail'de 6-7 tane -9 PA'lı oyuncu var Romanya'da Stancu ve Sburlea gibi iki inanılmaz yetenek var vs. vs. bence bunlar Arj. ve Br. liglerinin kalite tartışmasından daha önemli

Artık inşallah kimse İsrail, Romen ya da Sırp liginin Türkiye liginden daha kaliteli olduğunu iddia etmez
    Last edited by Han12 : 01.Nisan.2008 at 10:26

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by Han12 View Post
    Abi pardon da senin becerinin olduğu kadar nispeten kolay takımlarla oynamanın verdiği bir fırsatta var bence UEFA'yı kazanmanda... bu saydığın takımların hangisi (UEFA'da oynadıkların) Avrupa'nın eliti...
    Ayni sezon Avrupa'nin eliti Roma'yi da evimde yenmeyi basardim ama Olympique Lyon'a iki macta da yenildigim icin elendim. Kadromda buyuk bir ozellik var mi? Oyuncularimin cogunu buyuk ihtimalle zayif olarak kabul edip hic biriniz satin almazsiniz. Udinese, Portsmouth gibi takimlari da kucumsemeyin pek. Ozellikle Portsmouth yeni parali baskani sayesinde 2009/10 sezonuna kadar buyuk yatirimlar yapmis bir takim.

Ben bi de şamp. ligini Türk oyuncularla kazanmak değil ama en azından belki bi yarı final görmek olabilir diye düşünüyorum ama bu şartlarda namümkün gs kapısına kadar geldi, şu an fener'in hala şansı var yarı final için bence...
    Yukarida yazdigimdan bir sonraki sezon.

Takimdan Ayrilanlar - Takima Eklenenler
    Tobias Linderoth - Stephane M'Bia
    Mehmet Yildiz - Mevlut Erding
    Sabri Sarioglu - alt yapidan cikan Erkan Ferin
    Rigobert Song - alt yapidan cikan Cagri Yarkin

Evimde Inter'i 1-0 yenmisim, deplasman'da 2-2 berabere kalmisim. Everton'u evimde 4-1 yenmisim, deplasman'da 2-2 berabere kalmisim. Brugge'u evimde 2-0 yenmisim, deplasman'da 1-0 maglup olmusum. Gruptan ikinci olarak ciktim.

Ilk turda rakip Roma, evimdeki ilk macta 3-1 yendim (3 golu de Cagri atti - bu arada CA'si 134).. ikinci maci bir kac gun icinde oynayacagim.

Abi ayrıca dediğim gibi Arjantin Brezilya liglerine tamam dersek bile Konya kalecisi Kahriman'ın PA 155 Hakan Yakın'ın 160 (Ve ligi domine eden oyuncuo olabiliyor) İsrail'de 6-7 tane -9 PA'lı oyuncu var Romanya'da Stancu ve Sburlea gibi iki inanılmaz yetenek var vs. vs. bence bunlar Arj. ve Br. liglerinin kalite tartışmasından daha önemli

Artık inşallah kimse İsrail, Romen ya da Sırp liginin Türkiye liginden daha kaliteli olduğunu iddia etmez
    1. Diger arastirmacilarin yaptiklari hatalari belirtiriz, ancak hata oldugunu gormek ve duzeltmek yabanci arastirmacilara aittir.

2. Hakan Yakin'in PA'si 160 pekala olabilir cunku zamaninda avrupa futbolunda onemli yeri olan bir oyuncu idi. Yasi artik olmus 30, o potansiyeli gorme ihtimali yok.

3. Damir Sirbistan milli takiminin yedek kalecisi ve 24 yasinda. PA belki 5-10 puan abartili olabilir ancak daha fazlasi da degil.

4. Israil arastirmacisi buyuk potansiyel gormus ve yapmis. Bu oyuncularin o potansiyele sahip olmadigini izlemeden nasil karar veriyorsunuz?

5. Romen oyuncular icin de Israil'li oyuncular icin yazilanlarin aynisi yazilabilir.

Tabii abartan yardimci arastirmacilar da bazi abartili potansiyellerin nedeni olabilir. Turkiye ligi icin bile bir cok oyuncunun -9 olmasi gerektigi Ocak ayindan beri tavsiye ediliyor. O tavsiyeleri dinlesek buyuk ihtimalle Turkiye'de de 8-10 tane -9 PA'li oyuncu olurdu. Baskasi yanlis yapiyor diye biz yanlis yapamayiz, disarida yanlis yapan kisileri de kendi bilgi cercevemizde uyaririz. Izlemedigimiz oyuncular icin fikir yurutmemiz de yanlis olur.

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul-Exeter

Damir Sirbistan milli takiminin yedek kalecisi ve 24 yasinda. PA belki 5-10 puan abartili olabilir ancak daha fazlasi da degil.

Israil arastirmacisi buyuk potansiyel gormus ve yapmis. Bu oyuncularin o potansiyele sahip olmadigini izlemeden nasil karar veriyorsunuz?
    Şunu söyleyeyim Damir'in ful iki ya da üç maçını seyrettim ama onun haricinde en azından lig maçlarının özetlerinden yediği golleri seyrettim çoğu komik denilecek seviyede tamamen yetersiz bir kaleci, Abi izlememiş olabilirim İsrailli oyuncuları ama bana gerçekten samimice İsrailli şu an -9 edecek 5,6 tane oyuncu olduğuna inanıyorum diyebilirmisin diyemezsin diye tahmin ediyorum. İsrail tarihi boyunca -9 lara ulaşabilen kaç oyuncu çıkardı acaba? Ya o Kahrıman'ın PA'sını düşürüp 145 yapılsa bin kat daha mantıklı olur ya da hatta biraz daha aşağı bile çekilebilir...

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by Han12 View Post
    Şunu söyleyeyim Damir'in ful iki ya da üç maçını seyrettim ama onun haricinde en azından lig maçlarının özetlerinden yediği golleri seyrettim çoğu komik denilecek seviyede tamamen yetersiz bir kaleci
    Enke'de yetersiz kaleci olarak kabul edilmisti ligimizde. Ertesi sene Almanya'da yilin kalecisi secildi.

Friedel'de bir zamanlar yetersiz gorulmustu. Ama 11 yildir premier lig'in en iyi kalecilerinden birisi.

Konya'nin defansi mi var ki butun suc Damir'e atiliyor? Bugun Konya ligin en fazla gol yiyen takimi. Kasimpasa ve Rize'den sonra da en az gol atan takimi. Bir tek kaleci mi duzeltir bunu?

Abi izlememiş olabilirim İsrailli oyuncuları ama bana gerçekten samimice İsrailli şu an -9 edecek 5,6 tane oyuncu olduğuna inanıyorum diyebilirmisin diyemezsin diye tahmin ediyorum. İsrail tarihi boyunca -9 lara ulaşabilen kaç oyuncu çıkardı acaba? Ya o Kahrıman'ın PA'sını düşürüp 145 yapılsa bin kat daha mantıklı olur ya da hatta biraz daha aşağı bile çekilebilir...
    Bilmiyorum cunku Israif futbolunu takip etmiyorum. Belki bizim Muhammed gibi 4-5 tane alttan gelen oyunculari var. Israil arastirmacisina gore bu oyuncularin hepsi Chelsea, Real Madrid, Barcelona gibi kulupler ile antrenman'a cikmis ve gitmemelerinin tek nedeni askerlik yapmak zorunda olmalariymis. Evet fazla gorunebilir ama biz de iyi bir jenerasyon yakalarsak ve 8-10 tane -9'lu oyuncumuz olursa, bu oyuncular Turkiye'de olamaz diye elestiriler gelecektir. Cunku beklenmedik bir sonuctur. Ancak imkansiz da degildir. Saygi gostermek lazim verdikleri karara.

Nesil
    2003

Yukarida yazdigimdan bir sonraki sezon.

Takimdan Ayrilanlar - Takima Eklenenler
    Tobias Linderoth - Stephane M'Bia
    Mehmet Yildiz - Mevlut Erding
    Sabri Sarioglu - alt yapidan cikan Erkan Ferin
    Rigobert Song - alt yapidan cikan Cagri Yarkin

Evimde Inter'i 1-0 yenmisim, deplasman'da 2-2 berabere kalmisim. Everton'u evimde 4-1 yenmisim, deplasman'da 2-2 berabere kalmisim. Brugge'u evimde 2-0 yenmisim, deplasman'da 1-0 maglup olmusum. Gruptan ikinci olarak ciktim.

Ilk turda rakip Roma, evimdeki ilk macta 3-1 yendim (3 golu de Cagri atti - bu arada CA'si 134).. ikinci maci bir kac gun icinde oynayacagim.
    Roma ile ikinci mac 2-2 bitti ve tur atladim.

Ceyrek finalde rakip Inter.

Ilk mac evimde 3-2 galibiyet.

Ikinci mac deplasman'da 2-2 beraberlik (Inter beni ilk yarida dagitti 2-0 onde idi, ikinci yarida Mevlut'un uzaktan sutu, ve Lincoln'un frikik golu ile turu kurtardim. Inter'in 4 golunu de Ibrahimovic atti.)

Nesil
    2007
    Yer
    artvin

Roma ile ikinci mac 2-2 bitti ve tur atladim.

Ceyrek finalde rakip Inter.

Ilk mac evimde 3-2 galibiyet.

Ikinci mac deplasman'da 2-2 beraberlik (Inter beni ilk yarida dagitti 2-0 onde idi, ikinci yarida Mevlut'un uzaktan sutu, ve Lincoln'un frikik golu ile turu kurtardim. Inter'in 4 golunu de Ibrahimovic atti.)

ömer ne oldu devamı interden sonraki rakip kim. rakip takımı uzun uzun inceliyorum demişin ama bu saatten sonra gelen takımları incelesende çok faydası olurmu bilemem...

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by xxestergonxx View Post
    ömer ne oldu devamı interden sonraki rakip kim. rakip takımı uzun uzun inceliyorum demişin ama bu saatten sonra gelen takımları incelesende çok faydası olurmu bilemem...
    Yari finalde Valencia ile oynadim.

Ilk macta deplasmanda 3-1 maglup oldum. Isin ilginci Valencia benim de kullandigim 4132 taktigini kullandi evinde, daha onceki maclarinda bu taktigi de kullanmamisti. Beklerinin ortalarinin tehlikesini yok edemeden zaten daha macin basinda gol yedim.

Ikinci macta Ugur ve Servet sari kart cezalisi, Emre Gungor'de ilk macin son dakikalarinda kirmizi kart gordugu icin olduklari icin oynayamadilar. Ugur'un yerine 18 yasinda alt yapidan cikmis bir sag bek oynadi. Servet'in yerine Gokhan Zan.

Evimde 1-1 berabere kalip yari finalde elendim.

Finalde Valencia Porto'ya penalti atislari sonunda maglup oldu ve kupayi Porto aldi.

Futbol bu.. hersey olabilir. Kaliteli kadro, oraya hep gelme ihtimalini kuvvetlendirir. Dogru taktiksel yaklasim rakibinin zayif noktalarindan yararlanmani saglar.

Mesela Inter bana karsi genc bir sol bek oynatti. Ne kadar kaliteli oyuncum varsa sag kanada yolladim, sol kanat tamamen durdurmak icin kurulmustu. Bunun icin sol kanatta en iyi oyuncum olan Arda'yi sag tarafa cektim, sol tarafta Volkan ve Hakan Balta oynadi ve Suazo ile Maicon'un kanadini kilitlediler. Devamli sag kanada ve forvetlerime direk top oynatarak, rakibin zaaflarini ortaya cikartmak icin ugrastim. Yine de goller yedim tabii ki ama Rizespor'a karsi cikacagim taktikle ciksaydim tabii ki cok daha fazla gol yerdim. Inter ile oynadigim taktikle Rize karsisina ciksaydim, gol atamazdim bile.

Eger Sampiyonlar Ligini kolaylikla kazanmak istiyorsaniz, daha iyi takimlar secin oyunda. Turk oyuncularla Sampiyonlar Ligi'ni kazanmak cok cok cok zor. Oyle de olmasi gerekli zaten.

Fenerbahce ceyrek finalde oynadi. Ilk macta ilk 11'inde 2 (Volkan ve Ugur), ikinci macta ilk 11'inde 3 (Gokhan, Volkan ve Semih) Turkiye'de yetismis oyuncu vardi. Ileride bu degisir diye iddia ediyorsunuz, oyuncularin PA'larinin daha yuksek olmasi gerektigini soyleyerek. Peki buna siz gercekten inaniyormusunuz?

Nesil
    2007
    Yer
    artvin

Yari finalde Valencia ile oynadim.

Ilk macta deplasmanda 3-1 maglup oldum. Isin ilginci Valencia benim de kullandigim 4132 taktigini kullandi evinde, daha onceki maclarinda bu taktigi de kullanmamisti. Beklerinin ortalarinin tehlikesini yok edemeden zaten daha macin basinda gol yedim.

Ikinci macta Ugur ve Servet sari kart cezalisi, Emre Gungor'de ilk macin son dakikalarinda kirmizi kart gordugu icin olduklari icin oynayamadilar. Ugur'un yerine 18 yasinda alt yapidan cikmis bir sag bek oynadi. Servet'in yerine Gokhan Zan.

Evimde 1-1 berabere kalip yari finalde elendim.

Finalde Valencia Porto'ya penalti atislari sonunda maglup oldu ve kupayi Porto aldi.

Futbol bu.. hersey olabilir. Kaliteli kadro, oraya hep gelme ihtimalini kuvvetlendirir. Dogru taktiksel yaklasim rakibinin zayif noktalarindan yararlanmani saglar.

Mesela Inter bana karsi genc bir sol bek oynatti. Ne kadar kaliteli oyuncum varsa sag kanada yolladim, sol kanat tamamen durdurmak icin kurulmustu. Bunun icin sol kanatta en iyi oyuncum olan Arda'yi sag tarafa cektim, sol tarafta Volkan ve Hakan Balta oynadi ve Suazo ile Maicon'un kanadini kilitlediler. Devamli sag kanada ve forvetlerime direk top oynatarak, rakibin zaaflarini ortaya cikartmak icin ugrastim. Yine de goller yedim tabii ki ama Rizespor'a karsi cikacagim taktikle ciksaydim tabii ki cok daha fazla gol yerdim. Inter ile oynadigim taktikle Rize karsisina ciksaydim, gol atamazdim bile.

Eger Sampiyonlar Ligini kolaylikla kazanmak istiyorsaniz, daha iyi takimlar secin oyunda. Turk oyuncularla Sampiyonlar Ligi'ni kazanmak cok cok cok zor. Oyle de olmasi gerekli zaten.

Fenerbahce ceyrek finalde oynadi. Ilk macta ilk 11'inde 2 (Volkan ve Ugur), ikinci macta ilk 11'inde 3 (Gokhan, Volkan ve Semih) Turkiye'de yetismis oyuncu vardi. Ileride bu degisir diye iddia ediyorsunuz, oyuncularin PA'larinin daha yuksek olmasi gerektigini soyleyerek. Peki buna siz gercekten inaniyormusunuz?

ömer kardeşim..

bilmiyorum hatırlarmısın yıllar önce tartışılan bir konu vardı..türk milli takımının ingiltereden 8 yediği ama suriyeye 7 gol attığı zamanlarda kamuoyunda tartışılan bir konu vardı..oda türkiyenin avrupa futbol ailesine dahil olmasının hata olduğu eğer aysa elemelerine dahil olsaydı dünya kupasına rahatlıkla gidebileceği tartışılıyordu..çünkü türk futbolu o zamanlarda öylesine kötü durumdaydıki 5-0 lık malübiyetler şerefli malübiyetler olarak kabul ediliyordu o günlerde...türk milli takımının durumundan hiçte farkılı değildi türk takımlarımızın durumu..düşünebiliyormusun avrupanın en sıradan takımlarından BOTEV PLOVDİV güç bela eleyen fenerbahçe büyük başarı kazanmış oluyordu...tabii sigma olomuc gibi bir takımdan ise 7 tane gol yiyebiliyordu..

o günlerden bu günlere gelindi..burada senin inkar ettiğin ve küçümsediğin ama bana göre ise devrim sayılabilecek kadare büyük bir değişim yaşadı türk futbolu..

bu devrimi önce iki yabanmcı ve onların yardımcılığı ile onlardan çok şey öğrenmiş iki yerli hocanın payı büyük...

Bence türk futbolunun yaşadığı bu büyük değişimin ilk fitilini yakan büyük hoca jupp derwall dr..galatasarayı avrupai bir takım havasına sokan bugünki avrupada en çok tanınan en başarılı türk takımı olma onurunu almasını sağlayanda derwallin yakmış olduğu ateşin etkisi büyüktür...

tabi jupp derwallin öğrencisi ondan çok şey öğrenen mustafa denizli de hayallerimizde bile göremeyeceğimiz bir başarı ile ilk defa bir türk takımını Şampiyonlar liginde yarı final oynattı..hala sesi kulaklarındadır sanırım ilker yasinin "galatasaray yarı finalde ağlamak istiyorum" cümlesi

milli takımlarda ise sepp piontek..türk milli takımı skor anlamında onun zamanında çok parlak günler yaşamadı ama avrupai top oynamayı türk oyunculara o öğretti diyecek kadar iddialıyım.sepp piontek kendisi çok önemli başarılar kazanamadı belki ama onun öğrencisi türk tarihinin en karizmatik teknik direktörü Fatih terim piontekten öğrendikleri ve kendi bilgisi ile birlikte milli takım da başarılı bir çıkış yakaladı..

sonrasında fatih terimin galatasarayda ki müthiş başarıları ve şenol güneşli milli takımın dünya üçüncüsü olması artık türk futbolundaki büyük çıkışın en son halkalarıydı...

ama şunuda kabul etmek gerek...bizde büyük bir gelişme olduğu çok açıktı ama bu gelişmenin bile ötesinde başarılar kazanıldı..yani türk futbolunda ki bu katedişten çok daha fazla başarı kazanıldı ve bu durum bizleri biraz yanılttı..olduğumuzdan çok daha iyiyimişiz hissi uyandırdı..

yani söylemek istediğim şu: türk futbolu muhakkakki yukarıda sürecini anlattığım gibi bir çıkış trendinde idi ama bu trandin bize verebileceklerinden fazlasını kazandık..yani türk futbolu çıkıştaydı ama türk milli takımı dünya 3. sü olacak kadarda büyük bir çıkış yoktu..zaten millet olarak gaza gelmeye seven yapımız sebebiyle kendimizi çok abarettık..kenmdi milli takımımızı avrupanın devleriyle örneğin italya ile fransa ile bir görmeye başladık..

eğer o dönemde kazanılan başarıların arkasındaki gerçek nedeni doğru tahlil edip biraz ayaklarımız suya bassa idi..işte şuan sende gördüğüm bu türk futbolu konusundaki ümitsizliği yaşamayacaktık..

medyanın aşırı şişirmesi ile biz kendimizi öyle abarttıkki..futbol konusunda elimizi ayağımızı deyim yerindeyse koyverdik..sanki türk futbolu sağlam bir alt yapıya kavuşmuş..sanki ulusal klüplermiz hergün peynir ekmek gibi oyuncu yetiştiriyormuş hersene bir hasan şaş hakan şükür çıkarıyormuşuz gibi oluşan bu yanlış havaya kapılmadan..futbolumuzdaki geldiğimiz yeri doğru tahlil edip takımlarımızı doğru yönlendirecek ulusal bir futbol politikası geliştirseydik bugün dervwallerle başlayan türk futbolundaki büyük çıkışı duraklamaksızın devam ettirebilirdik...

şimdi gelelim daha net yanıtlara....

1- asla türk takımlarının alt yapılarının yeterli olduğunu düşünmüyorum ama eskisi kadarda takımlarımızın alt yapıya soğuk olmadığıını da görmelsin ömer..eskiden alt yapı denilince bu ülkede sadece galatasaray vardı büyüklerden ama artık beşiktaş ta fenerbahçede eksiye oranla çok daha ilgi duyuyor alt yapıya... hiç bişey yoksa takımlarımızın oyuncularına yaklaşımlarının değişmesi bile olumlu bir tavır...bak eskiden fenerde ya onardın ya da hemen gönderilirdin ama artık öyle değil oyuncusuna çok daha sabırlı çok daha toleranslı...eskiden olsaydı selçuk şahinin fenerde kalma ihtimali varmıydı ömer yada bir semihin..doldur boşalt yapıyorlardı takımlarımız...bir sene şampiyon olamadımı 10 oyuncu al 5 oyuncu gönder..politika değişti artık..büyük takımlarımız biraz daha oyuncusuna sabretmeyi ve fırsat vermeyi öğrendi...bak ümit karana türkiyenin en iyi finishinge sahip olan forveti kanaatimce...ama bir türlü banko forveti olamamıştı takımın ama galatasaray bir dönem kiralasa bile vazgeçmedi ondan..bak ibrahim akına..onun kadar istikrarsız bir oyuncuya tam 3 sezon sabretti beşiktaş..ama baktı olmuyor mecburen gönderdi...yani artık takımlarımızda eskisi kadar kötü değil oyuncusuna karşı ömer sabretmeyi öğreniyorlar...tam olarak öğrendilermi hayır....ama öğreniyorlar...herşeyde biraz zamanla...

2- Ben türk takımlarımızın alt yapı olarak arjantinlilerden daha zayıf olduğunu kabul ederim..ama bir arkadaşımız çıktı dediki arjantin takımları bizim takımlarımızdan daha büyük...
    ben buna itiraz ettim Fenerbahçe GLALATASARAY BEŞİKTAŞ hatta TRABZON avrupanın büyük klüpleridir dedim...

buna karşı çıktın hatta yazından iyi hatırlıyorum dedinki "NESİ BÜYÜK ALLAHAŞKINA" elbette senin fikirlerinede saygı duyuyorum ama bu yazdıklarına inanamadık..o derece bozuldum ve kızdımki fevri bir şeyler yazmamak için bir kaç gün bekledim sonrada hiçbirşey yazmayım dedim..çünkü iki fikir arasındaki mesafe o kadar fazlaki işi kuru polemiğe götürmeyi asla istemem...

türk takımlarının türk oyuncularının sayısı az olabilir avrupanın dev klüplerinde türk takımlarınınkinden de daha az yerli oyuncu oynatılan takımlar var ..ama onların ülke vatandaşları kendi takımlarını sizin kadar küçük görmüyor..

yerli oyuncu sayısının fazlalığıyla bir takımın büyüklüğü arasındaki tek bağ alt yapı güçlülüğü olabilir onun dışında organik bir bağ yok...

bak sen avusturyada yaşayan bir arkadaşımızsın senin orada nasıl bilmiyorum ama avrupanın bir çok yerine giden ve orada yaşayan arkadaşlarım dostlarım var..bugün avrupada galatasarayın tanınmışlığı galatasarayın büyüklüğünün bilinmişliği avrupanın bir çok takımını kıskandıracak seviyede ömer...

şimdi de seninde gördüğün üzere fenerbahçe iyi bir yola girdi..inşallah onun başarılarıda galatasarayınkilere yaklaşır keza aynısını beşiktaştan ve trabzondanda isteriz..

bak ömer esas olan aslında sadece kazanmak değil favori olabilmektir...büyüklük budur...örneğin real madrit..bu yıl şampiyonlar ligine fenerbahçeden erken ceda etti ama seneye yine fenerbahçeden kat be kat fazla favoridir..işte büyüklük burada yatar...bir yıl kaybedebilirsiniz ama favoriliğinizi kaybetmediğiniz müddetçe büyüklüğünüz devam eder..

örneğin sivasspor lig 3. sü ama kimse seneye onlardan lig 3. lüğünü tekrar etmesini beklemez ancak galatasaray bu yıl ligi 10. bile bitirseydi..yine önümüzdeki senenin favorisi olacakti...çünkü büyük klüp olmak aynı zamanda favori olmak favori kalabilmektir..

türk takımlarına baktığımızda avrupada bir şampiyonlar ligini kazanma konusunda favori olacak kadar büyümediler henüz ama önümüzdeki yıl galatasarayla eşleşen hiçbir takım oh be ne güzel kura çektim deme lüksünde değildir bu yılki leverkusen maçına bakıp...

kimse artık fenerbahçeyle eşleştiğinde zil takıp oynayamaz..yani ömer türk futbolundaki senin küçümsediğin gelişme şudr: türk takımları eskiden çekilebilecek en ekmek kuraydı.sen bakma onların bizi azdırmamak için fenerin gücünü biliyoruz şeklindeki zırvalamalarına onlar böyle söyler bıyık altından da gülerlerdi...ama artık kazın ayağı öyle değil...kimse fenerbahçeyle eşleştiği için zil takıp oynayamaz...

işte seviyemiz artık bu...basit zavallı elenmeye mahküm takımlardan...saygı duyulan ve gerçekten çekinilen takımlarız artık..ve zaman geçtikçe inanıyormki..bu seviyeyide aşacağız..vee saygı duyulan takım olmaktan çıkıp korkulan takımlar olacağız....

asla amacım takımlarımızı şişirmek değil...ama lütfen "nesi büyük bunların" denilecek kadarda küçük değiller.....

oyunda türk oyuncularda PA artışını istememiz ise bambaşka bir konu..buraya kadar konuştuğumuz takımlarımızı bu kadar geride görmen üzerine idi...

pa meevzuu ise şöyle:

biz burada bir oyun oynuyoruz..oyun gerçeğe çok yakım bir oyun ve kendi içinde bir sistematiği var..bu oyunda veri tabanı oluşturulması için her ülkenin gönüllü araştırma ekipleri SI ile bağlantı kuruyor ve ülkedeki futbolcuları değerlendiriyor ..sistem bu:

türkiyede de bu görevi bu siteninde içerisinde bulunduğu türksportal ekibi yerine getiriyor...ve sende bu ekibin başındaki isimsin...

araştırma ekibinin çok iyi niyetli ve kapasiteli insanlardan kurulu olduğu da bir gerçek..bak ömer sizlere inanıyorum ve birçok insanda inanıyor..zaten inanmasak bu oyun türkiyede bu kadar tutulmaz ve sevilmezdi...

ama ...

işte burada şöyle bir sıkıntı var benim ve benim gibi bir çok insanın düşüncesine göre..

bir çok ülkenin araştırma ekibi oyuncuların değerlendirilmesinde sizlerden biraz daha hatta bir kısım araştırma ekibi ise çok çok daha fazla rahat davranıyor..burada açık ve bariz kendi ülke oyuncularını şişkin gösteriyorlar..işte onlardaki bu tavır türk oyuncularını oyun içerisinde vasat oyuncular olarak kalmasına sebep oluyor..

yani şöyle örnek vereyim...

siz arabayı otoy0ldaki hız limiti ile 90 ile kullanın herkes sizin gibi olsa kimse 90 km ye yavaş demeyecek...ama insanlar 130 ile 140 le gittiği için malesefki sizin arabanız çok geride kalıyor gibi bir durum yani..

aslında diğer ülke araştırmacılarınında içinde bulunacağı bir büyük toplantı gibi bir ortam olsa belki dile getirilebilir bu durum....

ya çekidüzen verirler yada bizde onlaramı uyalım denilebilir...

işin özünde benim sizlerin araştırmasının kalitesinden şüohem yok...ama bu israiilliler gibi..kolombiyalılar gibi araştırmacılar pire gibi türemeye devam ederse bir kaç yıl içerisinde işin cılkının çıkacağıda kesin...bu şuanda yavaş yavaş belirginleşen ama ilerde çok daha fazla hissedilecek bir tehlike bana kalırsa...

benim tavsim şu: türk araştırma ekibi türk oyuncular konusunda biraz daha ümit vari olsun biraz daha onlara güvensin...

geleceğimizin daha parlak olduğunu türk futbolunun güngeçtkçe yükseldiğini görmeni istiyorum..hiçbirimiz şuandaki seviyeden memnun değil ama gün geçtikçe daha iyi olacağız...sadece türk oyuncular ile şapiyonlar liginin FM de kazanılabileceği günleri belki biz göremeyiz ama çok ta umutsuz olmayın diyorum..türk futbolunun geleceği çok parlak olacak....

Mesaj Yetkileri