GS 20/14 FB 20/13 bence Türkiye araştırmaları içinde yapılmış en büyük hata olur.Bence Galatasaray 16-17 civarı olmalı bide herkes altyapıyı neden 3 büyüklere göre konuşuyor burada çözemedim.Fenerbahçe ve Beşiktaş'tan daha iyi altyapıları olan bir Trabzonspor,Bursaspor,Dardanelspor,Gençlerbirligi gibi takımlarda var bu ligde belki gerçi son dönemde Beşiktaş'ta bunlarla aynı seviyede diyebiliriz.Ama Fenerbahçe hala bu takımların çok çok gerisinde altyapı olarak.Fenerbahçe maksimum 11 olur.
İstanbul içindeki mevcut tesis eğitiminden bahsetmiştim ben 13/14 diyerekten. Yoksa Ömer abinin dediği gibi Türkiyenin alt liglerinde ve süper ligde gs alt yapısından geçmiş yetenekli futbolcu sayısı bir bjk+fb kadar vardır. Fakat son zamanlarda bu olağan üstü uçurum baya bi kapandı bunu gözardı etmemek gerekir,
ayrıca Ömer abi eklemek isterim ki ben şansa çıkıyor diye birşey söylediğimi hatırlamıyorum, veya söylediğim birşeyi o yönde algılamış olabilirsin fakat ben gelenler yüzlerce futbolcu arasından " 10 tane en iyisini" seçip kadroda eğitime başlıyor diyebirşey söyledim. Yani gelen futbolcular hepsi seçilmiş çocuklar oluyor.
Mesela Basketbolda fenerbahçe şu an alt yapı bakımındna Efes dahil tüm kulüplerin bir 3-4 yıl ilerisinde ilerliyor. Amatör branşlarda alt yapımız bu kadar iyiyken voleybol ve bayan baskette dahil, futbolda alt yapının yeni yeni önem kazanmaya başlaması çok düşündürücü..
dar ağacında olsak bile son sözümüz FENERBAHÇE !
Youth Facilities ve Youth Set Up kavramları birbirine karıstırıyor sanki bazı arkadaslar hangi özellikten bahsedildigi daha açıklayıcı yazılırsa detayları bilmeyen bazı arkadasların da yanlış anlamalarını engelleyebiliriz.Fenerbahce altyapı bakımından 11'den fazla alamaz derken Yout Facilities yani tesislerden bahsetmedigimiz açık sanırım.Zaten database'de y.facilities olarak Fenerbahce Türkiyede en yükseklerden biriydi sanırsam.
Hangi yonden kapandi? Aziz Yildirim kendisi bir kac gun once soylemedi mi alt yapida oyuncu yetistirmek icin kaliteli hoca bulamiyoruz diye? Senol Corlu 1 senedir gorevde. Bir senede olacak is mi bu? Galatasaray'da alt yapi oyuncularinin hepsini elinden geciren Recep Yazici 13 senedir Galatasaray'da. Galatasaray'in kendine has bir oyun stili var, bu oyun stiline gore teknik direktor seciliyor, bu oyun stiline gore alt yapidan oyuncu yetistiriliyor. Fenerbahce'nin geleneksel oyun stili nedir? Sistemi nedir? Sistem yoksa neye uygun oyuncu yetistirilecek?
Avrupa'da neden 433 bu kadar moda oldu bir dusunun. Bunun en buyuk nedeni Portekiz ve Hollanda'nin onde gelen alt yapilarinin bu sistemi benimsemis olmasi ve 433 oynayacak kanat oyuncularinin bol olmasi. Bizim ligimizde 433 oynayan 1-2 takim olmasina ragmen, buna uygun oyuncu sahibi olmamamiza ragmen Milli takim seviyesinde 433 oynamaya calisiyoruz. Saka gibi resmen.
Bugun ben size sorsam, Fenerbahce taraftari/yonetimi hangi sistemi benimsemistir, takimin hep hangi sistemde oynamasini ister. Cevap ne olur? Daum'un oynattigi zaman zaman 442, zaman zaman 4312, zaman zaman 4411 olan sistem mi? Veya Zico'nun kendi bilgisine uygun olmayan 4411 sistemi mi? Yoksa Alex'i oynatmak zorundayiz, cift forvet oynarsak orta saha cok zayif kaliyor bu yuzden bari 4411 oynayalim mi? Daum donemindeki mucadeleci oyun stili mi, yoksa Zico donemindeki teknik kapasitenin yuksek oldugu yavas tempo ile oynanan sistem mi? Peki alt yapi hangisine uygun oyuncu yetistirecek?
Guzelim ben genel yaziyordum. Yukarida Cengiz'in bir yetenekli oyuncu alip gelismesini beklemesi gibi bir yorumu vardi o aklimda kalmis.ayrıca Ömer abi eklemek isterim ki ben şansa çıkıyor diye birşey söylediğimi hatırlamıyorum, veya söylediğim birşeyi o yönde algılamış olabilirsin fakat ben gelenler yüzlerce futbolcu arasından " 10 tane en iyisini" seçip kadroda eğitime başlıyor diyebirşey söyledim. Yani gelen futbolcular hepsi seçilmiş çocuklar oluyor.
Ben bu dediğine katılmadığımı belirtirim. Bundan 8 sene önce alt yapı diyince fenerbahçenin adı bile geçmez iken şu 3 senedir ciddi anlamda atılımlar var ve başarılı sonuçlar alınmaya başlandı 2 sezondur. Dikkat edersen ben "aa olur mu hiç fenerbahçe alt yapıda gsye artık yetişti" demedim, aradaki devasa uçurumun artık kapanmaya başladığını belirttim.
Taraftar yapısı fenerbahçenin her zaman için yönetimle aynı kafada olmuştur. Tabi ki Fenerbahçeliler Daum zamanındaki bol gol attığımız, hızlı ataklara pierre'nin indirip nobrenin gollerine hasretiz..
dar ağacında olsak bile son sözümüz FENERBAHÇE !
Erencigim. Alt yapinin hedefi iyi sonuc almak degil, iyi oyuncu yetistirmektir. Iyi oyuncu yetistirirken, ayni zamanda iyi sonuclar da alirsan kadayifin ustune kaymak olur.
Atilimi bugun yaparsin, meyvesini ancak 10 sene sonra yersin alt yapida. Tabii bu arada radikal degisiklikler yapilmazsa, belli bir plan ve program yapilmissa. Evet Fenerbahce alt yapisi tanidik cocuklarinin oynadigi yer olmaktan cikti/cikiyor. Daha kaliteli oyuncularin ekibe katilma hamlesi yapildi. Bunlarin meyvesini gordukce de gerekli degerlendirmeyi yapariz nasil olsa. O olana kadar da bu yatirimi oyunda yapmaniz gerekli olacak.