1 ile 30 arası toplam 42 sonuç

Konu: Turk Vatandasi Olma Yılı

Hybrid View

Nesil
    2007
    Yer
    Manhattan, New York

Benim bahsetigim sistem tam oyundaki gibi degil aslinda. Mesela atiyorum X isimli yabanci oyuncuyu transfer ediyorsunuz Turkiye de full bi sezon geciriyor ve ulkeyi cok seviyor hemen vatandasliga basvuruyor ve bu tarihten sonra vatandaslik proseduru basliyor o tarihden sonra 5 sene gecince vatandas oluyor. Atiyorum Y isimli oyuncuda 3. sezonunda bunu yapiyor. Kararlari etkileyen faktorler arasinda gercek hayatdaki trendler de etkilemeli mesela Afrikali ve Brezilyali oyuncularin Turk vatandasligina daha sicak bakmasi gibi veya Balkanlardan ve Turki cumhuriyetlerden gelen oyuncularin Turkiye de yasamini surdurmeye daha sicak bakip but tur basvurulari daha erken yapmaya eglimli olucaklari gibi (bu durum daha cok Basketbolda mevcut aslinda). Tabi oyuncunun ulkedeki mutlulugu, lige alismi, ttakimindaki durum de etkilicektir. Oyuncunun ne zaman basvurucagini etklimemesi gerekn baska faktorler mesela hangi ulkeden geldigi bu ulkenin kulturunun ve dilinin Turkiye ye ve Turkceye ne kadar yakin oldugu gibi bir suru faktorun devreye de girmesi zamanla eklenebilicek guzel detaylar olucaktir.

Mesela oyunda Azerbeycan'i calistiriyorum bana soruyorlar "Turk bir menejerin Azerbeycan'i calistirmasi Azeri bir menejer kadar kolay olmucaktir dil ve kultur cok farkli diye sizce de ole mi?" Sanki iben Mozambique liyim de Azerbeycana dil ve kultur olarak cok farkli bir yerden geliyorum. Ben tabi guluyorum buna Yani oyun daha henuz bu tur konularda bile gelismemis hangi dillerin birbirine yakin oldugu hangi ulkelerin kulturuel olarak birbirine yakin oldugu gibi...

Oyunda su anda bulunan vatandaslik sistemi ise cok farkli o ulkeye ayak basar basmaz basvuru yapdigini varsayip one gore yorumluyor ve oyuncuya bu vatandasligi kabul edip etmeme hakki sunuyor. Aslinda ortada yapilmis bir basvuru yok. Sanirim bazi ulkelerde sistem bole bi ulkede belli bir sure gecirdikten sonra o insana vatandas olma hakki sunuluyor ve o kisi isterse kabul ediyor. Bizim ulkemizde isler boyle degil ama bu yuzden bu sistem Turkiye liglerine uygun degil...

Ornek olarak bana verebilicegin oyuncu var mi Turkiye'ye geldikten 5 sene sonra vatandas olmus? Yani geldigi gunden ihtibaren vatandaslik basvurusu yapmis diyebilicegimiz? Malasef bu isler ulkemizde oldukca karisik. Vatandas olup Turk statusunde oynayamayan oyuncular da var mesela Bebbe ve Rafael. Gecen sene vatandas olan Bebbe bu sene Kamerun milli takiminda oynadigi icin Turk statusunde oynama hakkini kaybetti. Veya Manisaspor'lu Rafael vatandaslik islemlerinde bulunan hata yuzunden simdilik yabanci statusunde oynuyor Turk vatandasi olup Brezilya milli takimlarinda hic oynamamis olmasina ragmen. Bu karisikliklar bile mevcut iken sizin istekleriniz biraz garip kaciyor sanki oyunu keyfinize gore seklindirmeye kaciyor biraz. Evet bu bir oyun ama amaci gercek hayati bire bir yapabilicegi en iyi sekilde sanal aleme gecirmek.

Milli takim konusunda haklisin yalniz bence bi oyuncu "declared for nation" degil ise yani o ulkenin A milli takimda oynamadi ise, 21 yasindan sonra U-21 de de oynamadi ise ve oyuna bastan ihtibaren declared for nation girilmemis ise onun Turk milli takimlarinda oyanayabilir sayilip vatandaslik sureside ona gore cikmali muhtemelen SI'in hatasidir. Mesela su anda hala alt liglerde birinci vatandasligi Turkiye olmayan U-18 Turk oyuncularini transfer edemiyorsunuz bu da SI in gozden kacirdigi bir hata... Bunlari etik bir sorunlar olarak gormemek lazim bu tur kodlama hatalari hep oluyor cunku.

Yani isin kisasi Turkiye'ye has bir sistemin gelistirilmesi gerektigidir yalniz bu tur konulari elestirirken ulkemizdeki sistemsizligi, kaotik ortamini, ve her an her seyin degisime ugrama olasiligini da goz onunde bulundurmak lazim. Bu durumlar hem SI'in hem de arastirmacilarin isini cok zorlastiriyor.

Nesil
    2008
    Yer
    Sanliurfa

Quote Originally Posted by licentia View Post
    Bu karisikliklar bile mevcut iken sizin istekleriniz biraz garip kaciyor sanki oyunu keyfinize gore seklindirmeye kaciyor biraz. Evet bu bir oyun ama amaci gercek hayati bire bir yapabilicegi en iyi sekilde sanal aleme gecirmek.

Iyi guzel yazmissin ancak bir noktada sana katilmiyorum ki buda, yukarda alinti yapmis oldugum yazin.
    Daha onceki serilerde kimse cikipta neden futbolcular 5 sezonda geciyorda 3 sezonda gecmiyor demedi!!!
    Biz bu yil gelen bu degisikligin ne kadar gerekli veya ne kadar dogru uygulanabiliyor oldugudur.

Mesaj Yetkileri