Quote Originally Posted by perpetua View Post
Pardon daha once FM 2007'ye bakmisim. FM 2008'in Ocak ayinda cikan yamasinda (yani bizim arastirmayi aldigimiz ilk yama) kafa vuruslari icin 16 verilmis.

Biriticilik 14, ilk temas 14.

Guc 13.

Uzun sut 12.

Ziplama 13.

Dayaniklilik ise 13.

Yani sizin gosterdiginiz profilden bir cok fark var.

Bu dususleri soyle dusunun.

Gucune 13 verildiginde bunu dogru olarak dusunen arastirmaci, diger oyuncularla kiyas yapma firsati bulduktan sonra bu dusuncesini revize ediyor. Dayaniklilik icin de ayni sey. Dusus de yazdiginiz gibi 14'den 11'e degil, 13'den 12'ye.

Bunda da ayip bir sey yok. Her oyuncunun degerlendirilmesi gereken 40+ ozelligi var. Bu ozellikleri genel veritabani ile karsilastirma yapmak arastirma sirasinda o donemde mumkun olmuyordu. Karsilastirma yapma firsati bulduktan sonra degisikliklerin yapilmasi da gayet dogal.

Ozellikle 8.0.2 yamasinda, yillardir yapilmamis bir guncellemenin altina girildigini ve de butun yaz doneminin alacagi bir calismanin Ocak ayina sikistirildigini hatirlatmam lazim saniyorum ki. Amacimiz, her calisma ile bir adim daha ileriye gitmek oldu ve yapilanlar da bunu gayet net bir sekilde gosteriyor bence.

Ortaya nereden buldugunuzu bilmedigim rakamlari atarak da buyuk bir yanlisin oldugunu gosterme istegindesiniz. Ancak SI'a gonderdigimiz veritabanlari, ve editor'den gorunebilecek degerler sizin ortaya koydugunuz degerler ile uyusumuyor. Acaba baska bir yamayi indirmis olmayasiniz?
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum tüm samimiyetimle.
Ben bu konuya 7-8 post atmışımdır.
İlk attığım postlarda belki biraz terazinin kantarını kaçırmışımdır sertlik bakımından ama asla kötü niyetli değildim.

Benim buraya yazma amacım yeni tartışmalar başlatmak veya emeğe saygısızlık etmek değil, elimden geldiğince katkı göstermek, yeni birşeyler öğrenmek.

Defalarca kez farklı kişilerle Semih ve Gökhan konusunu tartıştım.
Özellikleri neye göre veriyorsanız onlara binayen örneklerle açıklamalar yaptım tezimi savunmak için. Aldığım hiç bir cevaptan tatmin olmadım.

Dönüp dolaşıp bana Semih'in dünyanın en iyi 50 forvetinden biri olduğu gibi cevaplar verdiniz. Bu ölçü olamaz.

Bir oyuncunun iyi özelliği varsa hakkını almalıdır.
Semih Şentürk'ü benden iyi kimse tanıyamaz. Evet iddaa ediyorum. Semih'in oynadığı oyunu benden çok izleyen olmasın. Bütün golleri var. Defalarca kez izledim. Çok iyi tanıyorum.

Ben çıkıp burada Semih'in bitiriciliğini 18 yapın, top sürmesini 2-3 puan arttırın, hızını çoğaltın, orta açmasını, frikik kullanmasını artırın demiyorum.

Çünkü Semih bu saydığım özellikleri kendinde barındıran bir oyuncu değil.

Semih; sezisi, doğru kararlar vermesi, topsuz alanlardaki etkisi, takipçiliği, kararlılığı, kendine has tekniği, iki ayağını da kullanabilmesi, kafa vuruşlarındaki becerisi, çalışması, hücum presi iyi yapması ve rakip savunmanın dengesini bozması ile golü koklayan bir forvet..

Ben 14-15 gibi rakamları küçümsemiyorum da.
Bu rakamlar gerçekten iyi rakamlardır.
Yalnız Semih Şentürk çok daha iyisini hakediyor diyorum.
Örneklerimi, gerekçelerimi uykun bir üslupla, örnekler vererek açıklıyorum.

Bir Artem Milevskyi var. Aman Allah'ım o nasıl mental özellikler. 2-3 yıl içinde özel yetenek haricindekilerin hepsi 15-16 üzeri oluyor.
Gerçek hayatta Semih'in mental ve zihinsel özellikleri kadar kesinlikle yoktur. Abartmış ukraynalılar. Siz abartın demiyorum bakın. Onlar kadar abartmayın ama hakkını da verin.

Semih Şentürk FM2009'da en fazla 30-35 kere milli formayı giyiyor. Fazlasına rastlamadım.
Gerçek hayatta ise Milli takımın birinci forveti.
Bu ne yaman çelişkidir?

Gol atamıyor ki çocuk.
Mevlüt'ün pa almış başını gitmiş. İki yıl sonra Nihat'la beraber kol kola verip gidiyorlar.

Bari Semih'in pa'sını yukarı çekin zamanla artsın özellikleri.
ca ile pa arasında çok az puan farkı var..

Gökhan Gönül'ün çalışma oranı ve dayanıklılığı da artmalı..
90. dakikalarda bile hücuma destek verip mevkisine dönebiliyor.

İsterseniz size bir Semih videosu hazırlayayım özel olarak.
Artmasını istediğim özellikleri gol örnekleri ile ispatlayayım.
Yapabilirim hala sizi tatmin etmediyse açıklamalarım.