Quote Originally Posted by S4mp1y0N View Post
Mevlüt Türkiye liginde herhangi bir takımda oynasa şuanki ca ve pa'sını alması imkansız..

Bana Türkiye ligi kaliteli değil felan demeyin.
Norveç ligi, Ukrayna ligi bizim ligimizden daha kalitesiz.
Ama o ligde oynayan adamlar 17-18 gibi değerleri veriyorlar.
ca ile pa arasını çok az tutuyorsunuz.
CA ile PA arasini olmasi gerektigi gibi tutuyoruz. FM 2010 cikinca ve bir cok ulkede oyunculara bizim yaptigimiz gibi PA verildigini gorunce belki hak verirsiniz.

Bu şu demek, atıyorum Semih'e 157 ca, 160 pa verdiniz. Semih kariyerinin geri kalanında sadece 3 puanlık gelişebilir. 26 yaşında olması önemli değil, ben 29 yaşındaki adamı bile geliştiririm.
Hangi yonden gelistireceksiniz? 29 yasina gelmis ve her gecen yil bir forvet icin en onemli ozellik olan hiz ve hizlanmasini kaybeden bir oyuncuya doping vererek mi gelistireceksiniz?

Futbol'da gelisimi soyle dusunebilirsiniz..
1. Genc oyuncu fizigi ve teknik kapasitesi ile one cikar.

2. 20'li yaslarin basinda fizik oturur, zihinsel gelisim hizlanir (bu nedenle de CA artar)

3. 20'li yaslarin sonuna dogru hiz/hizlanma gibi ozellikler duserken, oyuncu eger profesyonel ise (yani is ahlaki varsa) zihinsel ozellikleri tavan yapmaya baslar. (yani oyuncu CA olarak gelismez ancak ozellikler fiziksel ozelliklerden, zihinsel ozelliklere kayar) Profesyonel degilse fizik duserken, zihinsel ozelliklerde gelisme asgari seviyede olur. (yani oyuncu CA olarak duser)

4. 30'lu yaslarda hiz ve hizlanma ile beraber diger fiziksel ozellikler ve de teknik ozellikler dusmeye baslar. Zihinsel ozellikler guclenmeye devam eder. (CA dusmeye baslar)

Eleştriyi nasıl yapacağımızı şaşırdık.
Her eleştiriye cevabınız var. Birşeyi de kabul edin yahu. Ilımlı yaklaşımınızı görelim.
Peki diyelim. Ama bunu gercekten cok yerinde bir sey soylediginiz icin mi diyelim, yoksa sadece sizi mutlu etmek icin mi?

Tamam az değer verdik, yükseltebiliriz. Doğru yaklaşmışsınız diyin.
Çok dar görüşlüsünüz. Eleştrinin hiç bir türlüsünü kabul etmiyorsunuz.
Kendi araştırma ekibinizin dışındaki fikirleri kaale almazsanız kendi kurduğunuz çemberin dışına çıkmazsanız zerre ilerleme katedemezsiniz.
Her FM severin fikri önemlidir.
Fikirleriniz tabii ki degerli. Farkli bir bakis acisindan bakiyorsaniz bizim de bu farkli bakis acisindan bakmamizi saglayabilirsiniz. Ancak maalesef genelde bakis acisi oyuncularin yeterince kaliteli olmadigi.

Yukarida Ukrayna gibi liglerde oynayan adamlara 17-18 gibi degerler veriliyor diyorsunuz. Bizde verilmiyor mu yani? Gercekten soruyorum, verilmiyor mu? Semih'in, Arda'nin, Servet'in, Alex'in, Lincoln'un, Yusuf'un, Tello'nun, Volkan Demirel'in, Gokhan Gonul'un bu seviyelerde hic mi ozelligi yok?

Ama tabii cok isterseniz Gokhan Gonul'un sol ayagini kullanabildigini gozardi edip, Milevsky veya Maggio orneklerinde oldugu gibi ozelliklerini cok yukseltebiliriz. Bu neye yarar peki?

Bu postumda da bana dediklerim olmadı diye saldırıya geçti diyeceksiniz.
Ne derseniz diyin. Güzel bir üslupla aylardır anlatıyoruz, sadece ben de değil, bir çok kişi. Fanatiklik yapmıyorum, saygılı biçimde önerilerimi ve fikirlerimi söylüyorum. Bazen konu ile alakasız cevaplar veriyorsunuz. SI games'in cartı curtu, yok efendim en iyi 100 forvet masalı, 30 maç anca milli formayı giyiyor diyorum bana mevlütten sercandan bahsediyorsunuz. Banane Mevlütten Sercan'dan. Konunun ne alakası var bu oyuncularla. Semih Şentürk 5 yıl daha Milli takımın santraforu olarak real hayatta oynar. Çok büyük sakatlıklar veya formsuzluklar yaşamazsa. Hakan Şükür'ün 9 numarasını sırtına geçirdi. Gol kralı oldu, uzaktan attı, sol ayakla 15'in üzerinde golü var. Kafa ile bi ton golü var.
Ilk olarak dediklerinizin olup olmadigindan sadece FM 2010 cikinca haberdar olabilirsiniz. Nedeni de cok basit. FM piyasaya cikan tek oyun degil. Bu oyunun onemli iki rakibi var ve veritabani uzerinde yapmayi dusundugumuz degisikliklerin en azindan demo cikana kadar mumkun oldugu kadar gizli kalmasi hem bizim, hem de SI icin onem tasiyor.

Semih konusuna geri donersek, umit ediyorsunuz ki Mevlut, Sercan, Batuhan gibi oyuncular kendilerinden beklenen patlamayi yapamayacak ve de Semih gelecek 5 yil milli takimin santrafor'u olacak.

O zaman neden bu oyunculara kendilerini Man Utd, Liverpool, Barcelona, Inter, Milan gibi kuluplerde bile oynayabilecek kapasiteye cikartabilecek potansiyelleri veriyoruz? Madem ongoru Semih'in gelecek 5 yillik sure icinde milli takim'in banko santrafor'u olmasi, demek ki size gore arkadan gelen ve onu gecebilecek oyuncumuz yok.

Mesela Arda cikana kadar Tuncay Milli takim'in gelecek 10 yillik sol kanadi olarak dusunuluyordu degil mi? Hatta Ugur Boral Tuncay'i yedeklerdi. Volkan Demirel cikana kadar bu takimin degismez kalecisi Rustu idi. Gokhan Gonul'e kadar Milli Takim'in sag beki Serkan Balci, Mehmet Topuz ya da Hamit Altintop olurdu. Sol bek mevkisini Hakan Balta alana kadar beklenti bu mevkinin adaminin Ugur Boral veya Ibrahim Uzulmez olmasiydi. Emre Belozoglu Hagi'miz olacakti. Simdi arkadan muthis bir cikis ile gelen Nuri var. Bu orneklere ragmen, onunde Nihat olmasina ragmen, Semih'in gelecek 5 yil milli takim'in banko santraforu olmasi garanti size gore.

Bir gorustur. Katildigim bir gorus degildir ama bir gorustur sonucta.

Tabii ki Semih su anda Nihat'dan sonra en tecrubeli santraforumuz. Oyunda da dikkat ederseniz 3-4 yil Nihat, Semih ve Mevlut asagi yukari ayni sayida milli mac oynuyor, arada bir Gokhan Unal bu oyunculara ekleniyor. Cok da garip bir durum degil yani Semih'in 30-35 milli mac oynamasi. Ozellikle onunde Nihat gibi bir oyuncu oldugunu goz onunde bulundurursak (en azindan FM2009'da 165 CA'ya sahip bir oyuncu yani).

Milli takim'in taktigini 442'ye degistirsek Semih'in milli olma sayisi artar. Veya Nihat'i uzun sure sakatlasak Semih'in milli olma sayisi yine artar. Yani bir bakima elestiri yaptiginiz ve cok abes buldugunuz Semih'in daha kaliteli bir oyuncu yapilmasinin gereksinimini orneklediginiz durumda bile dusunulebilecek ne kadar cok sey varmis.

Videoyu yapmak en fazla bi gecemi alır ama yapmayacağım.
Çünkü hiç bir faydası olmayacak. Siz yine çemberinizin dışına çıkmayacaksınız ve benim harcadığım zamana değmeyecek.
Cemberin disina cikmasina cikalim. Hatta cok isterseniz koyun ortaya bir Semih profili ve o profilin kritigini yapalim. Veritabanindaki diger oyuncular ile karsilastiralim.

Biz farkli dusuncelere kapali degiliz. Bizim kabul etmedigimiz veritabanindaki kotu ornekleri kullanarak (Milevsky mesela) yapilan arastirmanin elestirilmesi.

Bu tipki 4-5 yil once Maxim Tsigalko'yu bomba gibi yapmislar, neden XYZ isimli oyuncu oyle degil demek gibi bir durum.

Eminim siz de biliyorsunuz ki Maxim Tsigalko oyuna yansidigi gibi bir oyuncu cikmadi ve kayiplara karisti. Milevsky tabii ki cok daha kariyerli bir oyuncu. Onda olan sorun tek ayakli oldugu icin ozelliklerinin yuksek yansimasi oyuna. Tipki Maggio gibi. Tipki FM 2009 ilk ciktiginda karsiniza cikan Arsenal'li oyuncular gibi. Arsenal'e yapilan dusurmeleri belki fark etmemissinizdir, hatta arastirmacisinin bu nedenle ne kadar tepki cektigininden belki de haberiniz yoktur.