1 ile 30 arası toplam 1701 sonuç

Konu: FM 2010 Türkçe Yolda mı?

Hybrid View

Nesil
    2008
    Yer
    İstanbul

SI haklı ya da haksız Türkçe'yi çıkartmıyor. Bence Türkçe çıkartmak için yapmamız gerekenleri tartışalım. SI'yi eleştirmenin buna bir faydası olmayacağı açık.

Nesil
    2006

Quote Originally Posted by ozidnz View Post
    SI haklı ya da haksız Türkçe'yi çıkartmıyor. Bence Türkçe çıkartmak için yapmamız gerekenleri tartışalım. SI'yi eleştirmenin buna bir faydası olmayacağı açık.
    SI'yı eleştirsek de bizi dinlemeyecekleri de belli, 2011'de yeni bir çalışma olmayacak mı acaba?Tartışmalarla konu geçti.Benim soru da arada kaynadı sanırım.

Nesil
    2006
    Yer
    Bursa

Quote Originally Posted by ozidnz View Post
    SI'ın Türkçe'yi çıkarması için başındaki kişilerin değişmesi gerek. Daha açık zihniyetli kişilerin pozisyonlara gelmesi gerek. Bu birinci çözüm.

İkinci çözüm ise, parasız çalışacak cengaverler bulmak. Bu cengaverler FM'yi Türkçe'ye çevirir. Eskiden bizim yaptığımız gibi, Türkçe FM'yi yayınlarız. Ama bu oyunun daha çok Türk tarafından oynanmasını büyük oranda engeller. Çünkü oyunun satışını daha çok etkileyecek şey, oyunun orjinaline Türkçe dil seçeneğinin eklenmesidir.
    Football Manager 2006&2007&2008 Türkçe Dili Çevirmeni & Çevirmen Ekibi Yöneticisi - Turksportal Site ve Forumları Eski Yöneticisi

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by Aydoğan View Post
    SI'ın Türkçe'yi çıkarması için başındaki kişilerin değişmesi gerek. Daha açık zihniyetli kişilerin pozisyonlara gelmesi gerek. Bu birinci çözüm.

İkinci çözüm ise, parasız çalışacak cengaverler bulmak. Bu cengaverler FM'yi Türkçe'ye çevirir. Eskiden bizim yaptığımız gibi, Türkçe FM'yi yayınlarız. Ama bu oyunun daha çok Türk tarafından oynanmasını büyük oranda engeller. Çünkü oyunun satışını daha çok etkileyecek şey, oyunun orjinaline Türkçe dil seçeneğinin eklenmesidir.
    Yama SI/Sega tarafindan cikartilirsa da parasiz calisacak cengaverler gerekli cunku Turkce cikarsa bunun karsiliginin verilecegi konusunda en ufak bir olumlu sinyal yok. Simdiye kadar yasananlar bunu gosteriyor.

Bunu kimsenin kabullenmemesini ben Turkce'nin eklenmesinin cok istenmesine bagliyorum. Konu hakkinda objektif dusunulmesinin onune geciyor bu gercek.

Ama maalesef inatlasma ile bir yere varilmayacak.

Nesil
    2006
    Yer
    Bursa

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Yama SI/Sega tarafindan cikartilirsa da parasiz calisacak cengaverler gerekli cunku Turkce cikarsa bunun karsiliginin verilecegi konusunda en ufak bir olumlu sinyal yok. Simdiye kadar yasananlar bunu gosteriyor.

Bunu kimsenin kabullenmemesini ben Turkce'nin eklenmesinin cok istenmesine bagliyorum. Konu hakkinda objektif dusunulmesinin onune geciyor bu gercek.

Ama maalesef inatlasma ile bir yere varilmayacak.
    Ömer, bak ben kendi etrafımdaki insanların verdikleri tepkilere göre bir şeyler diyorum.

Benim dayım, benden oyunu öğrenmek istedi, ama İngilizce olduğundan oynayamadı. Ama yine de sabahtan akşama kadar beraber oynadık. Ben ona anlattım, o taktikler yaptı, takımı kazanınca sevindi.

Benim amcam da, kuzenimle ben oynarken yanımıza geldi. O da İngilizce bilmiyor. Aynen "İngilizcem olsa ben bu oyunu sabahtan akşama kadar oynarım." dediğini biliyorum. Onla da beraber oynadık. İnanılmaz zevk aldı.

Bu bahsettiğim iki örnek de ben FM 2005 oynarken olmuştu. Bundan 5 yıl önce.

SI'ın risk almadığını belirtmek istiyorum. SI tıpkı bir robot gibi davranıyor. Evet, elimdeki veriler bunlar, orjinal alan yok diyor. Eğer büyümek istiyorsan, şu anki senaryolar ile, geçmişteki tecrübeler ile bir atılım yapmak imkansız.

Çünkü Türkiye'de FM oynayan insanlar genelde İngilizce bilen gençler. Ve 100 TL, Türkiye'de parasını ailesinden harçlık olarak alan bir genç için çok fazla. Bir üniversite öğrencisinin kıt kanaat geçinirse 8-10 günlük bir harcaması bu rakam. Direkt olarak da oyuna veremiyor bu rakamı tabii. Ama Türkçe eklenirse olacakları bir düşünelim. Genci yaşlısı herkes, futbolla alakalı herkes bu oyunu bilecek, sevecek. Orjinal alanların sayısında patlama yaşanacaktır. Bu da Türkiye için yaptığın harcamayı katlayarak sana kâr olarak geri dönecektir.

SI risk alamam diyorsa, CM risk alır. Ve ileride Türkiye pazarını da eline alır, umarım.
    Football Manager 2006&2007&2008 Türkçe Dili Çevirmeni & Çevirmen Ekibi Yöneticisi - Turksportal Site ve Forumları Eski Yöneticisi

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by Aydoğan View Post
    Ömer, bak ben kendi etrafımdaki insanların verdikleri tepkilere göre bir şeyler diyorum.

Benim dayım, benden oyunu öğrenmek istedi, ama İngilizce olduğundan oynayamadı. Ama yine de sabahtan akşama kadar beraber oynadık. Ben ona anlattım, o taktikler yaptı, takımı kazanınca sevindi.

Benim amcam da, kuzenimle ben oynarken yanımıza geldi. O da İngilizce bilmiyor. Aynen "İngilizcem olsa ben bu oyunu sabahtan akşama kadar oynarım." dediğini biliyorum. Onla da beraber oynadık. İnanılmaz zevk aldı.

Bu bahsettiğim iki örnek de ben FM 2005 oynarken olmuştu. Bundan 5 yıl önce.
    Cok hos bir ornek.

SI'ın risk almadığını belirtmek istiyorum. SI tıpkı bir robot gibi davranıyor. Evet, elimdeki veriler bunlar, orjinal alan yok diyor. Eğer büyümek istiyorsan, şu anki senaryolar ile, geçmişteki tecrübeler ile bir atılım yapmak imkansız.
    Ilhancigim sen akilli adamsin.

Senden bir sey rica edecegim. Kendi kisisel isteklerini (yani oyunun Turkce olmasi istegini) bir kenara birak.

Onunde 3 tane proje var. Bunlarin ucunun de maliyeti 100 lira. Senin elinde de 100 lira var ve bu projelerden sadece bir tanesine butce ayirabiliyorsun.

Birinci proje oyundaki antrenman sorunlarini ortadan kaldirmak icin yeni kisileri ise almak ve antrenman sistemini gelistirmek. Bu projeyi secersen ozellikle en onemli musterin olan Birlesik Krallik'da satislarin gucelenecek. Sadece Birlesik Kralligi degil, bu oyunu oynayan herkesi etkileyecek bir degisim olacak bu.

Ikinci proje, futbolun gercegi olan futbol direktoru rolunu aktiflestirmek ve kulup baskanligi/kulup sahipligi arasindaki farklari oyuna eklemek. Bunun etkisi hem Real Madrid, Barcelona gibi cok buyuk kuluplere oynayanlar icin olacak, hem de Brezilya liginden tut, Turkiye ligine kadar etki edecek. Oyunun oynanisinda onemli bir degisiklik yaratacak ve her ulkede satislari olumlu yonde etkileyecek. Hatta transfer sisteminin de gelismesini saglayacak.

Ucuncu proje ise Turkce'yi eklemek. Projenin yarari sadece Turklere. Yani sadece ve sadece Turkiye'de yapilan satislar bu yatirimin maliyetini karsilayacak ve kar yaratacak.

Onunde sadece bu uc proje varsa ve sadece bir tanesini yapabiliyorsan, hangisini secersin?

Benim tahminimle ilk iki yatirimin riski de daha azdir, getirisi de Turkce'yi eklemekten daha fazladir. Bu ikisi yerine Turkce'yi secersem sirket sahipleri, profesyonel yonetici olan beni sorgularlar. Nasil bizim paramizla daha cok riskli ve getirisi daha az olan bir projeyi secersin derler.

Portfoyumde daha buyuk getiri saglayacak proje olmasa, pek tabii Turkiye'ye harcarim. Para batarsa da batar (batmasa bile getirisi cok uzun surecler gerektirmektedir). Batmasini onemsemem cunku sirket sahipleri gelir saglamak icin benden risk almami istemistir ve elimdeki getiri/risk orani en yuksek proje ise Turkce'yi tereddut etmeden eklerim.

Demek istedigim su ki, eger oncelik sirasina konulursa, Turkce ekleme projesi SI'in elindeki diger bir cok projenin arkasindadir. Uc degil belki de 53. siradadir. Belki de 103. sirada.

Çünkü Türkiye'de FM oynayan insanlar genelde İngilizce bilen gençler. Ve 100 TL, Türkiye'de parasını ailesinden harçlık olarak alan bir genç için çok fazla. Bir üniversite öğrencisinin kıt kanaat geçinirse 8-10 günlük bir harcaması bu rakam. Direkt olarak da oyuna veremiyor bu rakamı tabii. Ama Türkçe eklenirse olacakları bir düşünelim. Genci yaşlısı herkes, futbolla alakalı herkes bu oyunu bilecek, sevecek. Orjinal alanların sayısında patlama yaşanacaktır. Bu da Türkiye için yaptığın harcamayı katlayarak sana kâr olarak geri dönecektir.

SI risk alamam diyorsa, CM risk alır. Ve ileride Türkiye pazarını da eline alır, umarım.
    SI risk almam demiyor. Daha cok getirisi olan ve daha az riskli projelerim var. Ben parami neden az getirisi olan ve daha riskli bir projeye yatirayim diyor.

Ozel bir durum olursa (mesela oyun satislarinin Turkiye'de patlamasi), bu parayi baska yere degil, Turkiye'ye harcayacagini soyluyor Turkce'yi eklemeyi taahhut ederek. Tipki diger ulkelerde yaptigi gibi. Bu bence bir iyi niyet gostergesidir. Bu nedenle de eger Turkler, Turkce'yi hemen simdi istiyorsa, bunun maliyetini kendileri karsilamak zorundalar. Aksi takdirde Turkce eklemenin SI'in elindeki projeler arasinda getiri/risk orani en yuksek olan projelerden birisi olmasini beklemek durumundalar. Oyundaki hatalari ve gelisebilecek bir cok seyi, hatta zaman gectikce dunyanin degismesi ile gelistirilebilecek farkli seylerin ortaya cikmasi goz onunde tutulursa, Turkce'nin SI'in portfoyunde en yuksek getiri/risk oranina sahip olmasi icin cok uzun sure gerekli gibi gorunuyor. Belki o zamana kadar sen de ben de bu oyunu oynamayi birakmis oluruz.

Nasil bir diger konuda SI'in oyunu gelistirirken kullanicilar tarafindan bir o tarafa, bir bu tarafa cekilmesini oyun kalitesine menfi etkisi nedeniyle yanlis bulduysam, bu konuda aynisini yapmamalarini dogru bulmam gerekir.
    Last edited by perpetua : 24.Mart.2010 at 11:56

Mesaj Yetkileri