Originally Posted by
Mookie
Öncelikle bence burdaki insanlar bazı şeyleri düşünmelidirler. Burdaki insanlar derken, bütün Türk FM severlerden bahsediyorum.
Nedir bunlar ?
1- Yıllardır Türkçe dil desteği konusunda bir tek adım bile atılmamışken niye şimdi 10bin orjinal oyun alınması durumunda Türkçe dil desteği yapılacağı söyleniyor ?
2- Bu ülke insanı 60 TL verip de orjinal oyun alabilir mi veya yine aynı ülkenin insanı ortak oyun almaya karar verip de o işi sorun çıkmadan becerebilir mi ?
3- Turksportal bu işte kimin tarafında ? Biz FM severlerin mi, yoksa Sigames'in mi ? (bence temel düşünülmesi gereken budur)
4- 10 bin oyun hasbel kader satıldı diyelim, sizce Sigames gerçekten Türkçe dil desteği koyacak mı ? Bu adamların sözüne ne kadar güvenilebilir ?
Kişisel cevaplarım:
1- Cevap basit, CM Türkçe dil desteği, düşük fiyat ve bir sürü yeni ve güzel özellikle karşımıza çıkınca bu kadar FM severi olan bir ülkedeki pazarı kaybetmemek için tabi ki, anlayacağınız tamamen duygusal (!). CM'nin bunca atılımına rağmen FM'nin ismi hala var ve 1-2 sene boyunca da bu durum değişmeyecek. FM de bu ismi değişik bir pazarlama stratejisiyle beraber kullanıyor ve 10 bin oyunun satılması durumunda Türkçe dil desteğini koyacağını söylüyor. İnsanlar da bu durumda maddi durum vs. demeden (büyük bir kısmın maddi durumu orjinal oyuna o parayı verecek seviyede değil) Türkçe dil hayalleriyle (hayal yani, adı üstünde) 10 bin rakamına ulaşılması için dua ederekten gidip orjinal oyun alacak. Ve bu durumda kazananı açıklıyorum: Sigames. Türkçe dil oyuna konulmayacak, Sigames ise sadece kazandığı parayla kalacak. Çünkü her ne kadar o rakam vadedilmiş olsa da bu vaade rağmen Sigames'in beklediği satış rakamı 10 binin çok altındadır. Tahminen 5-6 bin satış rakamı beklediklerini düşünüyorum. Bu rakama ulaşılması durumunda olacakları söylüyorum, Sigames'te Turksportal'le iletişime geçen kişi elinde bir kadeh 20 yıllık fransız şampanyası Turksportal'i arayacak ve diyecek ki: "Kusura bakma adamım, 3-4 bin eksik kaldık. Türkçe dil için de umarım gelecek sene". Surat ifadesi pişmiş kelle şeklinde pis pis sırıtan, telefonu (veya neyle konuşuyosa işte) kapatır kapatmaz da gülmekten yerlere yıkılacak ve bizim ne kadar saf insanlar olduğumuzu söyleyecek. Yani onlar için "10 bin oyun satılsın, Türkçe dil desteği koyarım" vaadinin şeklen "Fenerbahçe Sevilla'yı elerse sonraki programa bikiniyle çıkarım" veya "Galatasaray Elano'yu transfer ederse taksimde soyunurum" vaatlerinden bir farkı yok. %99.999 ihtimalle gerçekleşmeyecek bir şey olması durumunda normal bir günde %99.999 ihtimalle yapmayacağı bir şeyi yapma vaadi veriyor.