Quote Originally Posted by Börk View Post
Hocam boyum 1.78 kilom da 75 ama böyle olmasına rağmen karın bölgemde fazlasıyla yağlanma var.O dediğini ben yarın sipariş vereyim o zaman.Sabahları ve akşam yemeğinde neler yiyebilirim neleri kesinlikle yememem gerek onları da bi kabataslak yazarsan.
Bilinenin aksine boyuna göre kilon biraz fazla. Senin 69-70 kilo olman lazım, o yüzden karın bölgendeki yağlanmaların normal. Tüketmen gereken bazı yiyecekler var onlar sana kilo verme konusunda yardımcı olacaktır. Mesela sabah kahvaltılarında beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek yiyebilirsin. Ben 4 yıldır tam tahıllı ekmek yiyorum ve şuan ailecek o ekmeği yiyoruz, eve beyaz ekmek girmiyor. Kahvaltıda 1-2 dilim yiyebilirsin. Normal tam yağlı beyaz peyniri yerine Lor peyniri öneririm, kalorisi az, proteini fazladır tam diyet peyniri. Ama o peyniri sevmiyorsanda az yağlı peynir öneririm, kaşar peyniri kilo aldırır. Sabahleyin çay içiyorsan çok fazla şeker atma çaya 1, en fazla 2 şeker yeterli olur. Bunun dışında nutella, fıstık ezmesi, reçel, bal ve kaymak gibi yiyecekler kilo aldırıyor maalesef.

Öğlende daha çok sebze, baklagil, pirinç, makarna ve çorba karışımlarından bir kaçı olabilir. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken bir kaç durum var. Mesela makarna yada pilav tüketiyorsan o an ekmeğin ucunu kaçırmamalısın maksimum 1 dilim ye ama ben yemeni önermem. Çünkü ikisininde içeriğinde şeker var ve ekmek ile makarna-pilav yersen 1,5 2 tabak yemiş gibi oluyorsun. Birde yemeklerin içinde çok fazla yağ konulmaması lazım. Lezzet verecek kıvamda olması yeterli.

Akşam yemeğinde ise tavuk, köfte, balık, et yiyebilirsin. Burada da dikkat etmen gereken bir kaç durum var. Bu saydığım hayvansal gıdalar yağ bakımından zengindir. Yani sen bunları tavaya koyduğunda yağını saldığını göreceksin. O yüzden bu yiyecekleri pişirirken yağsız ızgara şeklinde pişirilmesi çok daha sağlıklı olacaktır. Et ürünlerini pişirmek için ızgaralıklar var, onlar işini görür. Bu yiyeceklerin yanında 1 dilimde tam tahıllı ekmek, yanına salata tüketebilirsin.

Üç öğün için önerilerim bunlar. Bu öğünlerin yanında içilecek içeceklerde yiyecekler kadar önemli. O yüzden içecekleri ayrı bir paragrafta değerlendirmek istedim. Karın bölgendeki yağları eritmende sana zorluk çıkaracak iki durum var; birisi karbonhidrat diğeri de şeker. Bunları tek bir grup olan yağda toplayabiliriz aslında.

Evde en çok içilen içecekler bilindiği gibi; kola, gazoz, fanta, meyve suyu. Kilo verirken bu dördünü de tüketmemen gerekiyor. Bir bardaktan ne olacak diye düşünme, aslında bir bardak kolanın kalorisini 30-35 dakikada koşu bantında kanter içinde kalana kadar yürüdüğünü düşünürsek gerçekte içilmemesi gereken bir içecek.

Sabahları ben siyah çay sevmediğim için hep yeşil çay, şekersiz kuşburnu, ıhlamur, light süt ve kendim sıktığım mandalina ve portakal sularını içtim. Bunlardan birini seviyorsan sabahları bunları içmeni öneririm. Öğlen ve akşam yemeklerinde ise benim en çok içtiğim içecek ayran. Fakat ayranı ben kendim yapıyordum, marketlerde satılanların tuz oranı biraz fazla. Çok az tuz olacak şekilde mikserle kendim yapıp içiyordum. Ama sen marketten alabilirsin çünkü ben kilo verirken çok kiloluydum ve çok daha ince bir diyet yapıyordum.

Ana öğünleride anlattım. Ana öğünleri beklerken insanın karnı acıkıyor ve bir şey yeme ihtiyacı doğuyor ister istemez. Bunlarada ara öğünler diyoruz ve ara öğünlerde neler yenilip içilir onu da anlatayım. Kilo verirken ara öğünlerde yenecek en güzel şey, kalorisi az olan meyvedir. Fakat burada da dikkat edilmesi gereken bir durum var. Meyve, herkesin bildiği gibi kilo verdiren bir yiyecek değil, fazla tüketildiği takdirde kilo aldıran bir yiyecektir. Çünkü meyvenin içinde basit şeker olduğu için tatlı niyetine geçer. Özellikle tatlı meyvelerin fazla tüketiminde kilo aldırdığı bir gerçek. Ben ekşi meyvelerden yanayım. Bunların en önemlisi kış aylarında tüketilebilecek en iyi meyve yeşil elmadır. Bunun dışında, mandalina ve portakalıda günde 1 kez tüketebilirsin. Meyve dışında ceviz ve fındığıda tüketmende yarar var. Tabi ölçüsünü ayarlarsan.

Bütün herşeyi anlattıktan sonra aslında her diyet yapan insanın başına gelen bir sorunu da anlatayım. Genellikle diyette olan insan dışarı çıktığında ne yiyeceğini bilemez. Çünkü dışarıdaki restaurantların %90'ı fast food yada kilo aldıracak türde yiyeceklerin bulunduğu için ne yesem diye düşünür durur. Bana göre dışarıda yemek yenilebilecek en iyi restaurant Green Salads ve Tavuk Dünyası. Bunların ikiside kardeş firmadır ve iki restaurantta aynı türde menü sunar. Tıpkı Burger King ve McDonalds gibi. Üstelik alışveriş merkezlerin çoğunda bulunur. Burada ızgara türü tavuk, makarna ve salata tüketebilirsin, eğer dışarıda bir şey yemek istersen.

Artık az çok hangi yiyeceklerden uzak durman gerektiğini az çok biliyorsun. Zaten cips, tatlı ve benzeri yiyecekleri anlatmama gerek bile yoktur. Eğer düz bir karına ve azda olsa bir karın kasına sahip olmak istiyorsan bu yazıda okudukların sana büyük yardımı dokunacaktır. Zaten bu söylediklerimin hepsini ben kendi üzerimde denedim ve sağlıklı bir şekilde kilo verdim. Yıllardır da kilo alıp veriyorum.