Originally Posted by
perpetua
Oynattiklari futbol tarzindan bahsediyorsun saniyorum.
Oyunda teknik direktorler taktiklerini rakibe gore seciyor. Ornegin daha guclu bir rakibe karsi oynuyorsa, veritabaninda verilen hucum tercihinden daha defansif bir oyun anlayisi kullaniyor. Tabii daha zayif bir rakibe karsi oynuyorsa veritabaninda secilen degerden daha ofansif bir oyun anlayisi kullaniyor. Yani veritabaninda verdigimiz hucum tercihi teknik direktorun esit gucteki takimlara karsi oyun anlayisi oluyor.
FM'de taktiksel tercihler tamamen oyun anlayisina bagli (imzamdaki Taktik Yaratma Rehberinde detayli bir sekilde anlatildigi gibi). Veritabanindaki degerler de bu mantikla veriliyor. Ornegin teknik direktorun direkt oyun ozelligine 10 vermek demek, teknik direktor oyun anlayisinin gerektirdigi pas stilini kullaniyor demek. Daha yuksek bir deger verince teknik direktor daha direkt oyunu tercih ediyor, daha dusuk bir deger verince daha kisa paslarla oyunu tercih ediyor.
Peki bunlara nasil karar veriyoruz. Ilk once mac izleyerek. Tabii biraz da takimlarin ortaya koydugu istatistiklere bakarak.
Oyunda bazi teknik direktorlerin bazi takimlardan gelecek teklifleri geri cevirmesini ayarlamak mumkun. Ancak Fenerbahce'den bir teklif gelse Mehmet Ozdilek'in kabul etmemesi bana garip geliyor. Sonucta herhangi bir is gibi gorecektir bunu.
Ancak tabii Fenerbahce tercih etmeyebilir. Bu gerek yeterlilik yuzunden olabilir, gerek baska kulubun efsanesi oldugu icin olabilir. Eger yeterlilik yuzunden tercih edilmemesi gerekiyorsa cozum farkli, baska kuluple ilgisi yuzundense cozum farkli. Genelde ortada cok farkli nedenler yoksa baska bir kulubun efsanesi, bir baska kulube teknik direktor olamaz yaklasimina pek katilmiyorum. Mustafa Denizli bunun en guzel ornegi. Kendisini kanitlamis bir teknik direktor olarak uc buyuk takimda da teknik direktorluk yapti. Bence kendisini kanitladigi surece Abdullah Avci icin de aynisi gecerli olur, Riza Calimbay icin de.
Ama tabii Senol Gunes'in Fenerbahce'ye teknik direktor olmasi pek mumkun bir durum degil.
Ama bir mucize olur da Ismail Kartal zamanla cok onemli bir teknik direktor olursa, Galatasaray, Besiktas veya Trabzonspor'da teknik direktorluk yapmasi bence anormal degil. Ama tabii henuz bir basarisi olmadan bu kuluplerin hic bir tanesi gidip onu teknik direktor yapmaz. Ancak Fenerbahce bir deneme yapabilir (ki zaten yapti) o kadar.
FM 2016 veritabani icin teknik direktor CA'larinda bir hayli degisiklik oldu. Eskiden yuksek kalmis bazilari dusuruldu. Bazi yukselmesi gerekenler yukseltildi. Bu nedenle teknik direktor secimlerinin biraz daha mantikli olacagini dusunuyorum. Ancak gozunuze carpan kotu tercihler olursa onlari ogrenmek isterim ki duzeltebilelim.