Satis fiyatinin belki de 5 TL'si SI'in eline geciyor.
Siz fiyatini 50 liraya indirsin diyorsunuz.
50 TL yerine 60 TL'den alin Steam'den. 10 liranin lafi mi olur? Siz 30 lira indirim istiyorsunuz ama 20 liralik indirime burun mu kiviriyorsunuz?
Printable View
Dikkatli bakmamisiniz demek ki.
http://www.fmevi.com/fm-2009-demo-va...ve-strawberry/
http://www.blicca.com/haberler/oyun/...ayinlandi.html
http://www.bildirgec.org/yazi/fm-200...nlandi-deneyin
Bir de insanlari yanlis yonlendirmeseniz.
Outsource?Quote:
Dil olayında da düşüncem bu. Bu vaade rağmen adamların planladıkları satış rakamı KESİNLİKLE 10bin değildir. En fazla 5-6binde kalacaklarını düşünüyorlardır, ki 5-6 binde kalmaları 10 bine çıkmalarıyla aynı kâr yaklaşık aynı kâr oranına denk geliyor. Zira dil dosyasını bir Türk oyun stüdyosuna outsource etmeleri, dosyayı çabuk çıkarmaları için de extra para verecek olmaları vs. vs. düşünürsek tamamen aynı kâra denk gelir, belki 10bin 5-6 bine nazaran biraz daha zarar bile ettirebilir (tabi bunları 10bin rakamına ulaşılması durumunda vaatlerini gerçekleştireceklerini düşünerek söylüyorum).
Outsource'un yapildigi yerde yaziyorsun.
Çok teşekkürler ya, Sigames'in Türkiye datasını yapma işini size vermesinin ticari terim olarak neye tekabül ettiğini unutmuşum.
Benim orada bahsettiğim şu: Sigames yarın Türkçe dil çıkarmaya karar verirse bunu londra sokaklarını arşınlayıp Türkçe bilen yeminli tercüman arayarak geçirmez. Türkiye'deki küçük bir oyun stüdyosuna telefon açar, ingilizce dil dosyasının kaynak kodunu (yanlış anlamayın, kaynak kod çok farklıdır) verir, Türkçe'ye çevirmesini ister, karşılığında da belli bir süre aşılırsa kesintiye uğraması/belli bir süreden önce bitirilmesi durumunda bonus verilmesi/her ikisi şartında para verir. Ordaki insanlar da programlama bilgileri iyi olan kişiler olduğundan ötürü neyi çevirip neyi çevirmeyeceklerini bilirler. O çeviri de bir grup insanın sabah 8 akşam 5 mesaisiyle (yetişmezse fazla mesailer de dahil) en fazla 1 ayda yapılabilecek bir iştir. SI'ın verdiği söz bunu gösteriyor (bunu daha önce de ilgili konularda söyledim).
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
Strawberry demoyu indirmek istediğimde benden para istemişti. Yoksa orda kaç dil/kaç lig olduğu her yerde yazıyor.
Yani sonuc?
Diyorsunuz ki outsource edilince isin hizli bitirilmesi icin fazladan para odemesi gerekecek SI'in. Boyle bir durumu siz vehmediyorsunuz demek gayet yerinde olacak.
Demo sizden para istedi yani?Quote:
Strawberry demoyu indirmek istediğimde benden para istemişti. Yoksa orda kaç dil/kaç lig olduğu her yerde yazıyor.
Demo icin para istendigini ilk defa duyuyorum. Inanmazsam umarim kusuruma bakmazsiniz..
SI'ın fazladan para ödemesi gerekecek gibisinden bir şey demiyorum. Bu iş nasıl yaparsan yap biraz para isteyecek bir iştir (tutup da bu işe gönüllü ve profesyonel ingilizce ve biraz programlama bilen ve senin-benim gibi insanların FM'yi Türkçe oynayabilmelerini isteyen 5-6 tane insan bulup onlara yaptırmayı düşünmezlerse, ki profesyonel anlamda onları rezil edebilecek bir durum olduğundan göze alamazlar). Bu dediğim işin (her şeyiyle) 30-35 bin dolar civarında tutacağını ve FM'nin bütçesinin tahminimce 7 haneli rakamlarda olduğu (değilse bile 960-970 bin dolar seviyesinde olduğu) düşünülürse bütçenin zekatından hallice bir rakama tekabül ediyor. SI Türkçe dil çıkarmaya karar verdiği an zaten bu parayı ödemeye hazır olur, bunun için de kendisine bu paradan biraz daha yüksek bir mebla getirecek 10 bin oyun satışını bize şart olarak sunuyor. Bilmem anlatabildim mi kendimi.
Estafurullah.
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
not: Bu işin bitirilme süresi 1 ayı geçmez.
Magazadan alma sartiyla imzaladim.Insallah 10.000 kisiyi geceriz
Yukarida yazmistim.
Sadece oyunu satan perakendecilerin payi satis fiyatinin %20'si civarinda (90TL'yi kullanmayacagim cunku Turkiye'de oyun ithal oldugu icin, ithal etmenin icerdigi masraflar da mevcut).
60 TL x 10 bin = 600 bin TL
600 bin TL = $400 bin
$400 bin x .8 = $320 bin
Bunun uretim maliyeti var, vergisi var, pazarlama masrafi, oyun icin lisans alma masrafi vs.. 1 yil boyunca calisanlarinizi besliyorsunuz, elektrik/su/isitma vs. faturasi oduyorsunuz, ofisinizin kirasini oduyorsunuz. Eger cebinize bu para yoksa, bunu borc ile yapip bir de bunun finansman masraflarini oduyorsunuz. Sene sonunda unite basina kalan para $3-4.
Bu parayi da alip oyunu gelistirme icin kullaniyorsunuz.
Yani 10 bin unite satiliyorsa, toplamda girdi $30-40 bin. Yani beklediginiz gibi bir onemli gelir patlamasi yok. Turkiye'de 10 bin oyun satilmasi, SI'i zengin etmeyecek. 10 bin oyun satilmasi ile SI zengin olsa, cebinde akrep olan Turklerle neden ugrassin zaten? Gider oyunun ABD'de satilmasi icin ugrasir.
796.........
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
Bence çok iyi bir rakam 3 günde....
türkiyedeki elit fm siteleriyle irtibata geçilseydi zaten kaç tane site varki?...bu hızla ımza atarsak başaramayız....düz mantık 3 gunde 800 3 haftada.... 800.7=5600 civarı bi rakam cıkıyo karsımıza...umarım haberler gıderek katlanır ve herkes bu başlığı okur...
Ben anlamıyorum, orjinal almayacak arkadaşlar almasın oyunu orjinal. Türkçe çıkmadan almam, alın Türkçe çıkıyor ama niyette alma yok ki, bu nedenle ne yapılırsa yapılsın bir bahane mutlaka bulunacaktır.
Bizim bu kampanyadan bir çıkarımız yok ama alınmamasından sizlerin çıkarı var sanırım. Ortaya koyulmuş taahhütler var, ne demek 10 bin satış olsa çıkacağına inanmıyorum, böyle büyük bir firmanın bu sözü verdikten sonra gerçekleştirmeyeceğini düşünmek???
Eğer 10 bin sayısına ulaşılmazsa ne olur? Hayatınızda 1 defa olsun, saatlerinizi, günlerinizi verdiğiniz oyunu orjinal edinmiş olursunuz. Bunun neresi kötü olur olur ki?
Almayacaklar yine almasın, atmasın imzalarını. Düşüncelerini de yazsınlar ama neden alınmaması yönünde prorapanda yapıp, Türkçe olma umudunu elimizden alıyorsunuz ki?
Ama ben şunu öğrendim, demek ki sadece laftaymış Türkçe çıksın alırım diyenlerin sözü. Çok emindiler kendilerinden Türkçe çıkmaz diye ve her fırsatta bunu kullanıp konuşuyorlardı. Türkçe çıksın alırım diyenler şimdi fiyat düşsün alırıma döndü, fiyat düşse başka şey bulursunuz eminim.
Oyunda orjinal Türkçe'ye bu kadar yaklaşmışken, gölge etmeyin, bize yeter. İmzanızı, oyunu almanızı zaten beklemiyoruz, bırakın destek olmayın bu olaya, Türkçe eklendiğinde siz de alır oynarsınız nasılsa.
Bir de açıklamaları iyi okuyalım, dendi ki demo çıkmadan ben oyunu alıp almayacağıma karar veremem, bu nedenle demo çıkmadan almam diye. Eğer sayı 10 000 olursa zaten satışlara bakılmaksızın demoya Türkiye girecek, orada incelemeleri yapıp, alıp almamaya karar verirsiniz. Ve 10 000 sayısına ulaşıldığında Türkçe kullanılabilir olacak.
Evet bu sene ulaşılmadı, sayı 5-6 binde kaldı. Hadi kapatalım bu defteri mi diyeceğiz, önceki sene yaptığınız satışlara bakın bir de Türkçe olması durumunda yaptığınız satışlara, eğer Türkçe olursa inanın daha fazlasını satarsınız gibisinden baskı uygulanmayacağını mı sanıyorsunuz? Sizin için makul gördüğünüz ve 6 bin civarı satışın bile çok etkisi olacaktır.
Gönül isterdi ki hiç böyle işler olmadan oyun Türkçe çıksın, 40-50 lira fiyatı olsun ama olmuyor işte. Ve ben 1 sene boyunca devamlı bu oyunu oynuyorum, bu oyun için harcadığım zamanı düşündüğümde, bu fiyat çok da yüksek gelmiyor. Başka şeylerle eğlenmeye kalksam, aynı harcanılan zamanda çok daha büyük paralar harcarım muhtemelen.
Bir de ülkemizde oyunu aldım orjinal şu fiyata dediğinde, enayi, bende netten indirdim bedava, ne o kadar para vercem ki, bendeki de Türkçe, diye tepki verenlerin/vereceklerin sayısı azınmanmayacak düzeyde. Bunun da FM ile alakası yok, yerleşmiş zihniyetimiz bu yönde ve bunu zaten ne Turksportal değiştirir ne de şurada Türkçe çıksın diye çırpınan, FM severler için uğraşan insanlar.
Şunu da ekleyeyim, bu kampanyanın tamamına % 100 katıldığımı bende söyleyemem elbette. Bana göre de yanlış olan noktalar var. Türkiye'de orjinal saysının artmasını sağlamak için başka seçenekler de olmalı. Siz zaten almazsınız, alın çıkaralım mantığını yerleştirmek yerine, biz çıkarsk bunlar kesin alırdı mantığını yerleştirseydik keşke.
Ama orjinal Türkçe FM hiç bu kadar yakın olmamıştı, bu nedenle benim tek düşündüğüm Türkçe Fm şu anda. Ve burada bu iş için emek harcayanlar zaten İngilizce'ye oldukça hakim, kendileri için uğraşmıyorlar. Ben de orjinal alıyordum, bu sene de orjinal alacağım, çok üst seviyede ingilizcem olmasa da Türkçe olmadan da oyunu oynayabiliyorum, anlayabiliyorum. Burada aman bize ne demeden, Türkçe çıkması için çabalayan, bir şekilde şartlı da olsa bu imkanı sağlayan, uğraşan abilerimizin bu emeklerine saygımız olsun en azından.
İmzayı attım fakat birşey soracağım..
Bi pc den birkaç imza atılmıyor heralde yoksa modem'e reset atıp kapanınca bu kalkıyormu ?
Mesela üniversite okuyan ev arkadaşlarını düşünün veya abi kardeş oynayanlar.
Bunlar 1er 1er bile olsa baya kişi kazandırırdı sanki.
Abi kardeş zaten tek oyun alır, üniversite okuyanlar da muhtemelen birleşip alırlar. Bu nedenle tek imza yeterlidir. Şişirilmiş bir sayı elde etmeye gerek yok.
Yurtdışından siparis vermek isteyen arkadaşlara shopto.net'i öneririm, ben xbox 360 için oyunlarımı oradan alıyorum, üstelik kayıtlı posta ile yolluyorlar. 1 hafta içinde elime ulaşıyor. Dilerim ki destek verdiğimiz bu kampanya amacına ulaşır, FM 2010'u Türkçe olarak oynama imkanına kavuşuruz.
Ama şöyle bir şey var.. Daha Türk.çe çıkmadı ki insanlar alsın.. Sadece bir ihtimal var ve bu 10000 ve üstü satış ihtimali ve eğer 10000 olmazsa Türkçe eklenmeyeceği için "Türkçe olsun alırım" diyenler pek ala almazlar.. Çünkü bu olayda büyük risk var..
Diğer dediklerine kayılıyorum..
ve bana kalırsa daha imza bile toplayamayacağoız..
Kusura bakmayın ben yurtdışından verilecek siparişlerinde bu kampanyada geçerli olacağını sanıyordum.
Tamam çok güzel söylüyosun pazarlaması var şusu var busu var diye ama bu oyun sadece bizim ülkemizde satılmıyor ki. Fiyatını Aşağı çekenler nasıl kazandı peki. Crysis ve CM buna bir örnek.
Ayrıca benim demek istediğim kutu olarak 50 lira olması. Ben steam üzerinden satın alıyorum ama bizim ülkemizde kredi kartına güvenipte steam üzerinden alacak çok az insan var.
Bu sene FM yerine CM almayı planlıyordum. FM'nin Türkçe çıkmasını duyduktan sonra vazgeçtim yine FM almaya karar verdim. Uzun lafın kısası böyle şart koşmalarını hiç sevmedim. Bana göre SIGAMES imajını zedeledi. Kaş yapayım derken göz çıkarttı. Ama sırf Türkçe olması ve sizlerin verdiği bu emekten dolayı bu senede FM alacağım.
Türkçe olsun alırım diyenler eminim Türkçe olduğunda başka bahane bulacaklar. Risk nedir yahu, değer verdiğiniz, çoook uzun zamanlarınızı harcadığınız bir oyunu ömrünüzde 1 defa olsun orjinal almış olacaksınız. Bunun için risk almaya değmez mi? Zaten demo çıkana kadar istenilen sayıya ulaşılmazsa, oyunu almazsınız.
Üstelik eğer sayı 6 bin civarında olurs, bakın satışlarınızı katladınız diye baskı yapılacağını da düşünüyorum. Eğer bu civarlarsa satış olursa, seneye de 10 bin sözü verin ona göre ekleyelim demeleri yerine, eklenme ihtmali bile satışları arttırdı diyerek 2011 için olması adına şimdiden uğraşmaya başlanılır.
Bir de oyunu Türkiye'den aktive edeceğin için sanırım Türkiye'den alınmış gibi işleme konacak. İmza bölümünde zaten yabancı sitelerden sipariş edilen oyunlar için de bölüm açılmış. O şekilde olabilir sanırım, Ömer abi daha net bilgi verir bu konuda.
Sekopej doğru söylüyor, yine bahaneler olacaktır mutlaka. Ben şimdiye dek almadım orijinal ama bu gelişme üzerine orijinal oyun almaya hazırım. 5 arkadaş ortak alma şansı da var ama ben 2 arkadaşımla beraber adam başı 45 TL'ye alabilirim. 50 TL olsun diye isyan edenler, 2 kişi ortak alsınlar mağazadan 45 TL'ye veya STEAM üzerinden 30'ar TL'ye alsınlar. Şu ana kadar oyuna 1 kuruş ödemedim, istersem yine tek kuruş ödemeden oyunu oynayabilirim ama bunca yıldır zaman geçirdiğim oyunu bir kez olsun hem de böyle bir gelişme söz konusu iken orijinal almalıyım. Herkesin de bu mantıkla hareket etmesi çok iyi olacaktır.
Zaten FM adına Türkiye'de bir tane elit site var, oda bu mesajı okuduğun yer. Diğer içeriğinde FM'de bulunan sitelerden Soccercenter.net ile irtibata geçildi. Level, Goal.com ve diğer medya ilede paylaşıldı. Bayram sonrası dahada artacak.
Ben yine ve tekrar söylüyorum orijinal oyunu 5 lira yapsan dahi bu ülkede kopya oyun 3 lira ise kopya oyun alınır hatta şimdi internetin yaygınlaşmasıyla "nasıl olsa internete para ödüyorum çekerim biryerden" denir. Önce zihniyeti değiştirmek lazım.
Crysis ornegi surekli verliliyor. Hic oynamadim, hatta hic arastirmadim da. Yapimcilarin Turk olmasinin tabii onemli bir payi vardir. Ancak esas merakim Crysis'in ne kadar satildigidir.
CM ornegine bakarsak, bariz bir sekilde para kaybetme ihtimalini goze alarak Turkce eklediler. Artik CM ya tamam, ya da devam durumunda. Oyunun ismi zedelenecegi kadar zedelendi. Biraz kurtarmaya, yeni CM severler yaratmaya calisiyorlar ama karsilarindaki rakibin cok onde olmasi nedeniyle isleri cok zor. Bu nedenle de CM ucuza satildi. FM'in yerinde CM olsa oyunu Turklerin guzel gozlerinin hatirina ucuza satmayacagini tahmin etmek pek de zor degil.
\
http://www.pcworld.com.tr/crysis-tam...aber_1355.html
2007'de ilk ciktiginda 49'mus gibi duruyor.
Toplam satis ise bir yerde gordugume gore 10 bin'in birazcik ustundeymis.
Crysis icin bu rakamlar gerceklestiyse, FM icin neden gerceklesmesin demekten alikoyamiyorum kendimi.
Ben 39 liraya aldım :) Çok da iyi hatırlıyorum.
Ayrıca son cümleden ben, FM'nin Crysis'ten daha iyi bir oyun demek istediğini anladım. Eğer onu kastettiyseniz, bana göre Crysis FM'den her yönden çok çok üstün bir oyun. Grafik motoru, son yıllardaki PC oyunları içinde kullanılan en iyi grafik motoru. Oynanış, gerçekçilik vb. açıdan her yönden Dünya'da çok büyük yankı uyandırmış bir oyun. Kaldı ki bunun sonucu olarak, yanlış hatırlamıyorsam son 3 yıl içinde çıkan en iyi FPS oyunu seçildi.
Bu oyun için bu satış rakamlarına ulaşılması çok normal. FM gibi hata dolu, Türkçe dil seçeneği bulunmayan ve 90 lira gibi uçuk bir rakama satışı yapılan oyunun Türkiye'de 10 bin satmasını beklemek hayalcilikten başka birşey değil bence.
Şu anda imza atıp almaya söz verenlerin sayısı 900'e yaklaştı.Forumda aktif olan kişilere bakacak olursak normal bir rakam. Ancak imza kampanyasının daha görünür olmasını sağlamak için başka şeyler düşünmek lazım.
İmza kampanyasına bakacaklarını hiç sanmam. Sonuçta oraya imza atıp korsan alan veya indiren birçok kişi olacaktır. Orada 10 bin kişi imza atsa bile bana inandırıcı gelmezdi SiGames'de yetkili birisi olsam. Bunun sebebi de dediğim gibi imza atıp oyunu orjinal almayanların sayısının çok olacağı gibi.
Sigames'i inandırmak için daha somut bir yöntem kullanılabilirdi.
başka bir yöntem nasıl olsun ki ?
imza kampanyasında 10 000 kişiye ulaşılırsa zaten demoda tsl quick start ı olacak.
Quote:
..... Gelecek 3 hafta içerisinde eğer 10 bin imzaya ulaşılırsa Football Manager Demo'ya, Türkiye Ligi Quickstart eklenecek ve Türkiye liglerini erken deneme imkanına sahip olunacak. Eğer bu imzalar gerçek satışa dönüşürse (sözler tutulursa), Football Manager 2010 için Türkçe dil dosyası resmi olarak STEAM üzerinden ücretsiz indirilebilecek .....
Demo'da Türkiye Ligi'nin olması için değil bi çabalar, FM'ye Türkçe dil seçeneğinin eklenmesi için.
İmza kampanyasında 10 bin kişiye ulaşılabilir,ona bir lafım yok. Fakat orjinal satış kısmında imza atanlardan çoğunun orjinal alacağını sanmıyorum. Umarım 10 bin satılır da ben de bu sözlerimi yutarım.
Türkçe yapılmamasına ve bu konunun üzerine gidilmemesine en çok karşı olanlardan biriyim,hala da bazı konularda öyleyim.Ama bir aşama kaydedilmişken biraz daha olumlu düşünelim.
Şu açıdan sana katılıyorum abisi, oran olarak düşünürsek genelde bu tür imza olaylarında imzalayanların yüzde 30-50 arasında bir miktarı alımı gerçekleştirir.Yani kampanyada en az 20 bin imza olması gerekiyor.
O yüzden diyorum bu imza kampanyasının iyice yayılması gerekiyor diye.Belki o iş içinde işlemler yapılmış,diğer sitelerde de aynı kampanya vardır bilemiyorum.Ya da imza kampanyası daha çok kişinin göreceği şekilde sunulmuştur.Ama site içinde kalırsa ve sadece bu siteden çıkarsa 2 bini zor geçer.Bu da gerçekler.
10 bin imzaya ulaşılamaz demedim ama. Hala imzaların inandırıcı olmayacağı kanısındayım. Bu kampanya sonucu ulaşılabilecek maksimum nokta Demo'ya Türkiye Ligi'nin eklenmesi olur.
Crysis gibi bir oyun o kadar ucuz fiyata 10 bin satıyorsa, FM'nin satması imkansız gibi birşey olur.
Acikcasi ben uye oldugum ve insanlarin toplandigi diger yerlerde bunu belirttim.
Kendini onemli FM sitesi olarka ilan etmis bazi topluluklarin bu kampanyayi sansurlemesi ile de karsi karsiyayiz acikcasi. Acilan konular kapatiliyor veya bu konu hakkinda bu sitelerin adminlerine verilen bilgilendirmeler karsiliksiz kaliyor. Maalesef bu FM "alemi" biraz da kendi borusunu otturme yarisi.
Bu kampanyayi daha genis tabana yaymak biraz da siz uyelerin elinde. Yazistiginiz veya okudugunuz sitelerde FM severlerin okuyacaklari konulari ozellikle hedefleyerek
http://www.turksportal.net/turkcefm/
linkini kendilerine iletmeniz herkezin yararina olacaktir.