-
23.Aralık.2009, 17:38

Originally Posted by
metinoktay
Aslında uzun zamandır yazmak istiyordum ama biraz daha yorumları okumak için bekledim...
1. Bizden dilini bilmediğimiz bir oyunu satın almamız bekleniyor, ondan sonra da bize Türkçe verileceği söyleniyor. Hangi akla mantığa sığar?Sen bu oyunu önce Türkçe çıkar, herkes desin ki "SIGAMES oyunu Türkçe yapmış, hadi alalım da oynayalım!". CM Türkçe çıktı, ayrıca ne kadar ödersen öde seçeneği koydu, oyun güzel olmasa da ciddi şekilde alım oranı arttı yasal olarak Türkiye'den.
2. Fiyatı daha uyguna çekilmeli! Kimse kimseyi kandırmasın, kaç kişi gidip de 70-100 tl arası para verecek oyuna? zaten bu oyunun en çok oynayanı 16-21 yaş arası. bunlardan 19una kadar olan gurup ailesinden bu parayı alacak da yasal olyun alacak?! Kaçak CD 4-6 tl arası... Bir gün içinde de yamanın çaresini de buluyorlar...
Benim gibi yani işi gücü olup da bir kaç yabancı dili iyi bilen kaç kişi var? Ben online aldım ve İngilizce'mle oyundan keyif alıyorum ancak 15-20 yaş gurubu bunu nasıl yapabilir?
Çözüm tek taraflı olmaz, biraz sizden biraz bizden olur. Yani:
EVET orjinal alalım. Fiyat da uygun seviyelere insin. Mesela ben online aldığımda ön sipariş ile 29 $'a aldım ki dolar da o zaman 1,3 lira mı neydi. Mesela bu fiyat 20 $'dan sabitlense... Sadece bir örnek...
Hele ki bir de bu da tam Türkçe içerirse... Başka bir sitede bunu yapmışlar çoğumuz biliyoruz. Nasıl olduğuna bakmak için indirip kurdum,Kendilerini tebrik ederim kolay değildir Türkçe'ye çevirmek, ki dünyaca kelime var zamanında ben de çevirmiştim, ancak yamada çokça cümle düşüklüğü var. Bir de Turksportal'ın yamasına benzemesin diye yamada cümleler garip olmuş, kelimeler uymamış bazı yerde( Mesela hepimizin bire bir diye bildiğimiz kalıp teke tek diye yapılmış, ya da kalecinin top atma özelliği taç atma diye çevrilmiş
) Burada da o arkadaşları eleştirmiyorum ama oyun İngilizce olduğu için tam profesyonel kişiler olmuyor Türkçe'ye çeviren ve oyundan istediğimiz verimi alamıyoruz.
Sizlerin görüşleri nelerdir arkadaşlar?
Oyunun ilk çıkacağı zamanlar orjinal alınmasını şiddetle öneren biriydim.Fakat Miles Jacobson Türkiye'ye geldiği zaman yaptığı açıklamalar beni tereddütte bırakmaya yetti.Kendisi oyunun dünya üzerinde en fazla oynanan 3. ülkenin Türkiye olduğunu belirterek %97'lik korsan oyun satışının %95'e çekilirse türkçe yama çıkarılacağını söyledi.
Peki 10.000 satış rakamı istenen bir durumda geçen yıl orjinal FM kaç adet sattı? Sadece % 2'lik bir pay için mi bu kadar uğraşıldı.Garip olan ise Türkiye pazarının bu kadar büyük bir pazar olduğunu söyledikleri halde neden hala bu kadar küçük değerler peşindeler. Madem buradan beklentin büyük örneğin;oyunun türkçe patchli versiyonunu dijital olarak 20$ a Türkiye'ye özel olarak sat.Bak bakalım senin ulaşmaya çalıştığın % 2'lik değişim %20-%25'lere ulaşmıyor mu? Eminim ki bu rakama rahatlıkla ulaşılacak ki sen amaç edindiğim % 2'den daha fazla kar elde edeceksin.
Belirttiğiniz gibi oyunu oynayan yaş ortalaması düşük.Biliyorum ki bu oyuncuları şimdiden kazanabilirsen uzun yıllar daha müşterilerini garantiye almış olacaksın.Bende aynı yaşlarda oyuna başladım,askere gittim,evlendim,iş güç sahibi oldum belki ileride çocuğum da olacak,ama ben hala bu oyunu oynamaya devam edicem bundan adım gibi eminim.Yeterli ingilizce sevisine sahip olsamda,bahsetiğiniz patch'leri gördüm,kurdum,kullandım ki oyunu oynayan grubun en azından %60'lık bölümü kullanıyordur bunu.Tamam çeviri iyi değil,garip cümleler var şu an için insanların başka bir şansı yok çünkü oyunda geçen cümlelerin ne anlama geldiğini bilmeden bu oyundan zevk alamazsınız.Oyunu devamlı olarak orjinal satın almama rağmen,bizler gibi yıllardır oynayan alım gücü ve dil konusunda sıkıntı çekmeyen kişiler için;ingilizce yada türkçe olmuş,fiyatı 50$ mış falan bu durumu fazla önemsemez.Çünkü bizim için sorun yok biz nasıl olsa oynamaya devam edicez.Fakat bu tarz tutumlar sergilemeye devam eden bir şirketin elindeki hazır müşterisini de kaybetmesi kaçınılmazdır.Göründüğü üzere sitede oyunu almayan,oyundan soğuduğunu belirten çok fazla mesaj yazılmakta.Umarım herkes için uygun bir orta yol bulunurda hepimizin istediği özelliklerde,dilediğimiz gibi bir oyun olur...
Saygılar...
Mesaj Yetkileri