Natural Fitness, bir futbolcu icin gozlemlenmesi oldukca zor bir ozellik. Uzun sure takip etmek, futbolcuyu yakindan tanimak gerekli.
Bunun yaninda her ulkenin arastirma ekibinin kuvvetli yonleri de var, zayif oldugu yonler de var. Ornegin Fransa'da arastirma ekibi gectigimiz yaz degisti. Yeni olmalari, arastirmacilarin kotu veya bilgisiz oldugu anlamina gelmez ama arastirma isini ilk ele aldiginda arastirmacilar bazen biraz fazla radikal kararlari, bazen de is fazlaligindan her detaya yeterince hakim olmamayi getiriyor.
Peki neden Danimarka arastirmacisi? Cunku Kjaer Danimarka'nin onemli bir futbolcusu. Almanya'da yaptiklari da, Fransa'da yaptiklari da, Italya'da yaptiklari da Danimarka'da haber olur. Eger natural fitness degeri ile ilgili ciddi bir sorun varsa bunun haberi Turkiye'de cikmaz ama Danimarka'da mutlaka cikar.
Mesela Arda'nin pubis sorunu oldugunu Ispanyol arasitrmacilar belki bilmez, ama biz bu sorunu gorduk, yasadik ve Arda'yi ona gore degerlendirmistik. Ispanyollar onun bu ozelligini birden 14-15'e yukseltse buna ilk itiraz edecek kisi ben olurum cunku dikkatli kullanilmadigi zaman ne gibi fiziksel sorunlar yasayabildigini biliyoruz.
Tahminen Wolfsburg'da oynarken yasadigi kas sakatliklari yuzunden Almanlar Kjaer'i bu sekilde degerlendirdi.
Bunun bilincli yapilmis bir duzenleme mi, yoksa sehven yapilmis bir hata mi oldugunu bilmek, yapacagimiz degisikligin seviyesini de etkileyecektir.
Ornegin "Kjaer guclu kuvvetli ayi gibi adam, bunun natural fitness minimum 16 olur" demek var.
"Guclu kuvvetli gorunuyor ama gecmisten gelen su sakatligi yuzunden antrenmanlarda fazla yuklenemiyor, bu nedenle maksimum 12 olur" demek var.
Carole'un PA'si -7 idi. Saydigin oyunculardan daha yuksek bir potansiyel degil.1-) Carole Galatasaray'a gelmeden önce 23 yaşında başlıyordu oyuna ve ikinci lig oyuncusu olmasına rağmen çok yüksek bir PA değeri vardı yanlış hatırlamıyor isem. (Carole'ün yüksek PA değeri alması gerektiğini düşünmüyorum, yanlış anlaşılmasın.) Türkiye'deki umut vaat eden oyunculara ise ben yıllardır böyle değerler verildiğini göremiyorum. Muhammet Demir'e, Orkan Çınar'a, Ahmet Çalık'a, Serdar Aziz'e, Sinan Gümüş'e ve benzerlerine verilen potansiyel yetenekleri arttıramıyor muyuz? Verilen değerler çok az demiyorum ama bazı oyuncular ciddi anlamda daha fazlasını hakkedecek potansiyeli gösteriyorlar. En basitinden şöyle söyleyeyim Selçuk İnan Manisaspor'dayken oyundaki değerleriyle Galatasaray'ın kaptanı olacak bir potansiyel sergilemiyordu, ama oldu. Marcelo Fluminense'deyken ise oyundaki değerleriyle Real Madrid'e transfer olacak bir potansiyel gösteriyordu, o da oldu.
Biz böyle şeyleri neden tutturamıyoruz?Hiç tutmuyor demiyorum ki örneğin Cenk Tosun'un birkaç yıl önceki oyundaki durumu bunu kanıtlar nitelikte. Beşiktaş'ın ikinci forveti şu an ve izin verseler birinci forveti olacak kalitesi de var. Elin adamı henüz ikinci ligden Dortmund'a transfer olmuş Julian Weigl'a yüksek potansiyel yetenek değeri ve güzel bir profil verebiliyor işte. Biz mi topluluk olarak oyuncularımızı küçümsüyoruz acaba? Ya da oyunu oynayanlar olarak oyuncularımızı gözümüzde büyütüyoruz? Yoksa SI gözlemcilik konularında bir sınırlama mı getiriyor?
Selcuk Inan, degil Manisaspor'da ondan once Dardanelspor'da bile onemli potansiyeli oldugu bilinen bir oyuncuydu. Ancak Selcuk fizigiyle degil, daha cok akliyla oynayan bir futbolcu oldugu icin Galatasaray seviyesine cikmasi 20'li yaslarin sonunu buldu.
SI bize bir sinirlama getirmiyor.
Su anda Turkiye veritabaninda:
6 tane Super Ligde tipki Nani, van Persie, Gomez, Sneijder'in mevcut seviyesine cikabilecek genc futbolcu var.
12 tane 3 buyuklerin onemli futbolcusu olabilecek seviyede potansiyele sahip (Selcuk Inan, Podolski, Gokhan Gonul, Jose Sosa vs.) genc futbolcu var
39 tane 3 buyuklerde ilk 11 oynayabilecek seviyede potansiyele sahip oyuncu var.
Sayisal olarak cok da az degil yani. Zamanla bazilari gelisiyor, bazilari gelismiyor.
Mehmet Topal'i Valencia'ya yolladigimiz zaman fiziksel ozellikleri daha on planda bir oyuncuydu.2-) Leicester City bu sezon çok iyi ve harika oynuyorlar. Ne kadar Vardy ve Mahrez'den sonra ismi geçse de Kante izlediğim maçlarda gözüme çarptı. Bence çok iyi bir oyuncu. Merak edenler adamın profiline bakabilir, resmen yeni Matuidi yaratmış İngiliz gözlemciler. Bu araştırma, güncelleme kısımlarında çok rastladığım bir yorum çeşidi vardı yıllardır; x futbolcusu 6 ay şöyle performans gösterdiği için, şöyle bir profil yapmamız, z özelliğini geliştirmemiz(düşürmemiz) çok mantıklı görünmüyor. E İngiliz'ler yapıyor ve oluyorsa, bizde neden olmuyor? Biraz korkak mı davranıyoruz sanki.Mehmet Topal Valencia'ya transfer olana kadar, Burak Yılmaz Galatasaray'a gelene kadar, Volkan Şen Fenerbahçe'ye gidene kadar niye vasat profillere sahip oldular? Avrupa'daki iyi performans gösteren oyunculara çok iyi profiller verilebiliyor. Yıllardır Ladislav Krejci'nin inanılmaz bir profili oluyor, 16.2'de de ülkemizde top koştururken vasat bir oyuncu olan Borek Dockal'ın inanılmaz bir profili vardı, 16.3 profillerini bilmiyorum.
![]()
Yanilmiyorsam 140 CA ile yolladik.
O donem Mehmet Topal'i o seviyede yapmis olmamiz konusunda bir cok elestiri vardi. Hatta bir mesaji cok iyi hatirliyorum. Forumlarda bir arkadas Mehmet Topal gibi kazma bir oyuncunun zayi ayagini nasil 17 yaparsiniz yorumunu yapmis, dusurulmesini istemisti.
Topal Valencia'da 24 yasindan 26 yasina kadar oynadi. O donemde bazi fiziksel ozelliklerinin dustugunu, bazi zihinsel ozelliklerinin yukseldigini gorduk. Ama genel kalitesi ayni seviyede kaldi.
Yani bize 140 CA ile geri dondu.
Bizde 2 yil daha oynadiktan sonra 145'e cikti ve su an icin hala o seviyede.
Volkan Sen'in profili ilk Bursaspor doneminde de mevcut seviyesine cok yakindi. Ancak daha sonra Volkan ozellikle fiziksel olarak cok dustu. Gerek Bursaspor'da, gerek Trabzonspor'a gittikten sonra. Gecen sezon basinda Volkan kendisini tekrar toplarlamayi basardi ve profili tekrar mevcut haline geri dondu. Biz zaten yeni sezon arastirmasini sezon bitmeden once Mayis ayinda yapiyoruz. Yani Volkan'in profili mevcut haline geldiginde Volkan hala Bursaspor ile kupa sampiyonlugu mucadelesi veriyordu. Senol Gunes hala Bursaspor'un basindaydi ve Volkan Sen'in takimdan ayrilma ihtimali akillarda bile yoktu.
Burak Yilmaz'in profili de Galatasaray'a transfer olmadan once, Trabzonspor'daki son sezonunun ikinci yarisinda yukselmisti. Burak o sezon oyle bir cikis yapti ki o duzenlemeyi yapmak gerekliydi. O sezon bittiginde yapilan profil de Burak'in o sezonunu yansitmaya calisiyordu. Profili yapildigi Mayis ayinda daha super final oynaniyordu. Burak'in Trabzon'da mi devam edecegi, yurt disina mi gidecegi, Turkiye'de bir baska takima mi gidecegi akillarda yoktu.
Bazi iyi performans gosteren oyunculara cok iyi profiller veriliyor, evet. Bunu biz de yapmiyormuyuz?
Mesela Caner Erkin'in profili Ersun Yanal'li sezon ile beraber cok ciddi bir degisime ugradi.
Ayni sekilde Raheem Lawal, Ozan Tufan ve bir cok oyuncuda zaman zaman cok ciddi yukselmeler oldu.
Tabii Kante ornegi 23-24 yasinda patlama yapmis bir oyuncu ornegi. Ve bu adam dunyanin en iyi liginde tepeye oynayan bir takimin en iyi oyuncularindan birisi oldu.
Mesela bizde Giresunspor Super Lig'e cikip, kadrosundaki genc bir kac oyuncu ile Leicester'in yaptigini yapsa ayni tip buyuk kalite yukseltmeleri neden olmasin?
Ama tabii bizim kulupler daha cok 26-27-28 yaslarinda, yani bir bakima zaten kariyerlerinin zirvesine cikmis, oyuncularla oynuyor.



