Bu adamlar sattiginin kat kat fazlasi oynanan bir oyun uretti. Bunu yapmak yeterli degil demek ki Turkiye'de satmak icin. Yazdigindan anladigim bu.
Simdi sen FM'in maliyetini bilmiyorsun. Kar marjini bilmiyorsun. Ben de bilmiyorum.
Bize soylenen gayet net. Turkce'yi eklemenin SI ve Sega'ya mali acidan mantikli olmasi icin 10 bin adet satis yapilmasi gerekli. Oyunda Turkce dilinin olmasinin maliyetini ancak 10 bin satis karsiliyor. Hayir daha az satis da kesin olarak bu maliyeti karsilar diyebiliyormusun? Oyunun maliyet muhasebesi hakkinda bu kadar bilgin var mi? Yok. O zaman 10 bin rakami tartisilamaz bir rakamdir.
Bu rakamin yakalanmasi icin bir sinyal olsa, veya daha once bunu basarmis onemli ornekler olsa, bu alinabilir bir risk. Ben de bu pazara girer, payimi alirim dersin. Ama SI'a verebilecegim ornek de yok!
Bana guven, sen yatirimini yap. Sonra bakariz mi diyecegim? Varsayalim dedim, gecmisi takip etmis kim inanir buna? Ben bile inanmiyorum.
Tamam ben de isterim Turkce'nin eklenmesini, ben de isterim daha ucuza satilmasini. Ben de isterim SI'in Turkiye'deki kuluplerin lisansini alip logolarini, formalarini ve oyuncu resimlerini eklemesini. Sen bunlari simdi yaziyorsun ama ben satislarin bu sekilde yukselebilecegini 3 sene once anlatmaya basladim SI'a.
O donemde Mustafa ve Volkan basta olmak uzere bir cok arkadas, sag olsunlar, Turkce icin cok onemli caba harciyorlardi. Hic bir karsilik beklemeden oyunu Turkce yapiyorlardi. Belki bir kac ay gec cikiyordu ama Turkce cikiyordu. O donemde bile satislar Turkce'nin eklenmesinin maliyetini karsilayacak duzeyde degildi.
FM 2007'de Turkce'yi indiren sayisi 122 bin civarindaydi. Herkes 2 defa indirmis olsa, 61 bin kisi bundan yararlanmis demektir.
FM 2008'de 161 bin kisi indirmis. Herkes iki defa indirdi desek, rakam 80 bin civarinda kisi indirmis ve oyunu Turkce oynamis. Ama bunlardan 10 bin satis cikartilamamis.
FM 2009'da 72 bin defa indirilmis ceviri.
FM 2010 icin Turksportal bir Turkce yama cikartmadi ama bir yama (iyi veya kotu onemli degil) cikartildi ve isteyenler Turkce oynayabildi.
Bu forumlarda ve diger forumlarda bir cok kisi yamalar yapti, logo/resim paketleri yapti insanlarin oyundan daha cok zevk almasi icin. Rehberler yazdi, oyunu daha iyi anlayabilmesi icin. Yabanci sitelerden bilgi ve dosya tasidi buralara.
Ama oyunu alan kisi sayisi, bu cabalara ragmen, gerekli seviyelere cikmadi. Sen de bana diyorsun ki SI daha yatirim yapmali. SI'in hic bir ulkede yapmadigi kadar yatirimi bu ve diger forumlarda FM severler yapti. Kac ulkeden gayri resmi Football Manager cevirisi cikti? Kac tanesi %90 seviyesinin ustune cikti? Ama bu imkanlar da olmasina ragmen sonuc ayni. Satislar belli bir seviyede tikandi. Oyun Turkce oynanabilmesine ragmen satislar mevcut seviyesinde tikandi.
Oyuna Turkce eklense, mevcut satislardan daha fazlasinin olacagini kim ve hangi mantikla bekleyebilir? Gayri resmi Turkce ceviriyi oyun ciktiktan kisa bir sure sonra bedavaya indirebilirken bile o kadar satis gerceklestirilemedi. Satislar olursa resmi olarak Turkce'nin cikartilmasina soz verilmesi bile satislari pek etkilemedi.
Bence bu durumda bir seyi kabullenmek gerekiyor. FM'i satin almak icin para harcayacak kemik kitle, Turkce'nin eklenmesinin maliyetini karsilayacak kadar degil. Bu nedenle de artik uzerinde uzun uzun konusmanin bir yarari yok. Gayri resmi yama yapanlar olursa, FM'i Turkce oynar Turkiye. Olmazsa da oynamaz. En azindan kisa donemde goruntu bu sekilde.